0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fru Pedersen på 65 blev anholdt for terror

Midt i gaveindpakning og kattepasning stormede kampklædt politi to lejligheder og anholdt en sygeplejerske og en pensionist.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fra førersædet i den grønne kassevogn kunne Muhammed se, at der var politi længere fremme ad Sydhavnsvej. Betjentene vinkede alle lastbiler og varevogne ind til siden, så Muhammed indstillede sig på, at det samme ville ske for dem.

»Har I noget id med?«, spurgte Muhammed sine to medpassagerer.

Muhammed arbejdede til daglig i en stor offentlig institution, men i fritiden tjente han ekstra penge ved at flytte møbler for forskellige folk. I dag var han blevet hyret til at flytte for en kvinde i Sydhavnen. Sammen med to bekendte, som skulle hjælpe med at slæbe møbler, var han på vej ud til lejligheden.

En fatal løgn
Derfor løj Muhammed og sagde, at de skulle på fisketur. Det gjorde betjenten en smule mistænksom, fordi de ikke havde fiskegrej med i kassevognen, men Muhammed sagde bare, at de var på vej hen for at hente fiskestængerne.

Betjenten ringede op til Hovedcentralen – i daglig tale ’HS’ – som er politiets kommandostation på Politigården i København. Det var derfra, at tropperne blev styret under klimatopmødet.

Han læste oplysningerne om de tre mænd i den grønne varevogn op for den kvindelige operatør.

»Bingo!«, udbrød hun pludselig over radioen.

En af de tre mænd i bilen poppede op i politiets system som en international topterrorist efterlyst af Interpol for terror i Washington.

Klokken var 11, da Muhammed blev anholdt. Han fik at vide, at en af de to andre mænd i bilen var efterlyst af politiet, men han kunne ikke få at vide, hvad manden var eftersøgt for. Han kunne heller ikke spørge de to andre, for de tre mænd måtte ikke tale sammen for politiet.

Anholdt midt under ’Sporløs’
Der skulle gå mange timer, før Muhammed fandt ud af, at han var mistænkt for terror. Og at anholdelsen ikke kun fik konsekvenser for ham.

Få kilometer fra Sydhavnsgade var den 31-årige sygeplejerske Lotte alene hjemme i lejligheden på Amager. Lotte havde taget en fridag, og hendes mand Muhammed var i gang med at flytte for en dame i Sydhavnen, så hun havde dagen for sig selv.

Formiddagen var gået med praktiske ting. Hun havde sat en vask over, pakket julegaver ind og lavet hjemmelavet konfekt i køkkenet.

Hyggelig tv-tid
Ved halvtotiden overvejede Lotte at gå i bad, men da hun så i tv-oversigten, at der ville komme en genudsendelse af programmet ’Sporløs’ klokken 13.45 på DR 1, besluttede hun sig for at tage en pause for at se udsendelsen.

Lotte satte sig til rette i stuens store hjørnesofa med de marokkansk inspirerede puder. Overalt på sofaen lå de julegaver, hun netop havde pakket ind.

Programmet var lige startet, da Lotte hørte hoveddøren gå op. Hun troede, at det var Muhammed, som kom hjem, så hun rejste sig for at gå ham i møde.

»Hej skat«, nåede hun lige at råbe, før hun blev mødt af synet af en sortklædt betjent, der kom løbende ind i stuen. Betjenten råbte til Lotte, at det var politiet, og at hun skulle lægge sig ned på gulvet. Bag ham var der flere kampklædte politifolk, og Lotte begyndte at gå i panik.

Spørgsmål og gråd
Hun begyndte at skrige, mens den forreste betjent tog fat i hende og fik hende lagt ned på gulvet.

Liggende på stuegulvet med et knæ i ryggen kunne Lotte se lejligheden blive fyldt med politifolk. De lignede kæmper, når hun skævede op fra gulvet. Synet af store sorte støvler, uniformer og våben fik hende til at bryde sammen i gråd.

En betjent hjalp Lotte op og sidde på en stol og begyndte at udspørge hende om personlige oplysninger og om Muhammed. Lotte hyperventilerede og kunne slet ikke stoppe med at græde, men hun forsøgte at samle sig om at svare på spørgsmålene.

Nysgerrige naboer
Efter nogen tid fik Lotte besked på, at hun skulle med på politistationen. Hun havde snot og tårer i hele hovedet, så hun spurgte, om hun måtte gå ud på badeværelset for at friske sig op først, men det fik hun ikke lov til.

Før de skulle forlade lejligheden, spurgte en mandlig betjent, om Lotte ville have en jakke over hovedet for at skjule sig. Neden for lejligheden havde der nemlig samlet sig en stor menneskemængde.

Lotte takkede nej og blev ledt ned ad trappen med en betjent ved hver arm. Da hun blev ført gennem gården med boldbanen foran bygningen, forsøgte hun at lade være med at kigge på de nysgerrige naboer. Derefter blev hun placeret i en politivogn og kørt ind til Station City på Halmtorvet i København, hvor hun blev placeret i en detentionscelle.

Det var ikke flyttemændene
Da Muhammed blev anholdt, havde politiet ransaget hans kassevogn for at lede efter mistænkelige effekter.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden