Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PET advarer: Højreekstreme forbereder sig på racekrig

Personer i det højreekstremistiske miljø registrerer politiske modstandere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Norge skulle der blot en højreekstremistisk person til at udføre et grusomt terrorangreb, som kostede knap 80 mennesker livet.

Og der er en reel risiko for at noget lignende kan ske i Danmark.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer således, at der på nuværende tidspunkt er »et begrænset antal personer, som har voldelige intention og kapacitet til at udgøre en sikkerhedsmæssig risiko«.

I en rapport om tjenestens indsats i forhold til politisk ekstremisme skriver den således:

»En mindre del af det højreekstremistiske miljø er involveret i registrering af politiske modstandere og søger bl.a. at opnå færdigheder i såvel våbenbrug som kampsport. Det er vurderingen, at denne del af det højreekstremistiske miljø forbereder sig på en fremtidig racekrig i Danmark og i den forbindelse er villig til at bruge vold«.

Optrappet konflikt mellem højre- og venstreekstreme

I tilgift påpeger PET, at der den seneste tid har været en optrapning i konfrontationerne mellem højre- og venstreekstremistiske miljøer. De to parter har i stigende grad haft fokus på at gennemføre voldelige aktioner mod hinanden.

Efterretningstjenesten har registreret flere eksempler på, at personer på begge sidder har arbejdet tæt sammen med ligesindede i udlandet i forbindelse med voldelige aktioner.

Ingen af personerne har dog haft forbindelse til Anders Behring Breivik, gerningsmanden bag terrorangrebet i Norge, ifølge en større undersøgelse gennemført af PET.

Fragmenteret miljø

Det efterretningstjenestens opfattelse, at terrorangrebet i Norge kan have »en inspirerende effekt på enkeltpersoner, men også på mindre grupper.

En effektiv planlægning af deciderede højreorienterede terrorangreb bliver imidlertid besværet af, at grupperingerne i det højreekstremistiske miljø har svært ved at enes.

»Generelt fremstår det højreekstremistiske miljø fragmenteret i Danmark. Det vurderes, at grupperingerne har svært ved at mobilisere og iværksætte større tiltag. Der er set forsøg på via blogs og hjemmesider at skabe nye grupper, men med begrænset resultat«, skriver PET.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden