Foto: JUST LARS
Danmark

Fængslerne frygter en ny rockerkrig

Der er ikke plads til nyt rocker-indtog i de danske fængsler.

Danmark

Landets fængsler og arresthuse er ikke gearet til at håndtere et stort rykind af fængslede rockere, som en ny rockerkrig vil medføre.

Sådan lyder meldingen fra fængselscheferne og Fængselsforbundet, efter at politiet i går slog til mod 17 rockerborge for netop at komme en ny rockerkrig i forkøbet.

»Jeg frygter en ny rockerkrig. Helt klart. Det vil lægge et pres på Kriminalforsorgen, som vi i den nuværende situation ikke er gearet til at håndtere«, siger formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til politiken.dk.

Vi kan også risikere, at rockerne begynder at trænge ind i fængslerne for at slå folk ihjel eller beskyde fænsglerne udefra

Rockerne kommer til at styre fængslerne Under gårsdagens politiaktion mod rockermiljøet på Sjælland blev 114 personer anholdt. Der blev fundet tre skarpladte pistoler, en række knive, narkotika, knojern, økser, slagvåben, anaboliske stereoider og magasiner til skydevåben.

De fleste er løsladt igen, men selvom den koordinerede indsats ikke satte en lang række nye fanger bag lås og slå, så er fængselsverdenen bange for, at en ny rockerkrig vil være dødsstødet til landets fængsler og arresthuse. Der er simpelthen ikke plads til en masse rockere, mener Kim Østerbye.

»De små arresthuses sikkerhed er dårlig. De er dårligt bemandede, og personalet er ikke uddannet til at håndtere den gruppe fanger. De store fængsler er ikke gearet til det, fordi de har afdelinger, der er alt for store, og fordi de ikke har mulighed for at opdele fangerne«, siger Kim Østerbye.

LÆS MERE

»Der vil ske det, at rockerne i stigende omfang er i stand til at bestemme, hvordan afsoningen for de andre fanger skal være. Rockerne kommer til at styre, hvem der laver mad til hvem, hvem der bruger fritidsaktiviteterne, hvem der går på gårdtur og ikke mindst, hvem der sidder på handlen med stoffer i fængslerne i endnu højere grad end i dag«, siger han.

Rockerne laver parallelsamfund i fængslerne
Også formanden for inspektørforeningen, gruppen af fængselschefer i Danmark, Anne Marie Heckscher, er nervøs for en eventuel ny rockerkrig, der ifølge hende vil have store negative konsekvenser for det danske fængselssystem.

»Typisk er rockere mindre i kontakt med personalet, end andre fanger er. De vil gerne etablere et parallelsamfund, hvor det er dem, der styrer, og hvor det er deres dagsorden, der gælder. Vi har en ambition om, at det er vores dagsorden, der skal gælde, men det er sværere at håndhæve over for de fanger«, Anne Marie Heckscher.

»Det ville komme oven i en belægningssituation, som i øjeblikket er meget anstrengt. Man risikerer en mangfoldighed af ubehageligheder, hvis der kommer et rykind af rockere«.

Anne Marie Heckscher er også fængselsinspektør på Statsfængslet ved Sønder Omme, og hun understreger, at rocker- og bandeproblemet er en opgave, som fængslerne skal understøtte politiet i at løse.

»Men det bliver en vanskelig opgave, og det bliver også svært med de ressourcer, vi har, at klare det«, siger Anne Marie Heckscher.

To fanger i en celle på seks kvm
Ifølge tal fra Kriminalforsorgen ligger belægningsprocenten i landets fængsler og arresthuse i øjeblikket på knap 97 procent.

I februar 2011 blev det normale maksimummål, der skal sikre, at fængselssystemet fungerer fleksibelt, hævet fra 92 til 95 procent af daværende justitsminister Lars Barfoed (K). Og overbelægget er alarmerende, siger formanden for Fængselsforbundet.

»De åbne fængsler har kørt med fuldt belæg og de lukkede fængsler med en belægningsprocent tæt på 100 hele året. Og det betyder, at vi er nødt til at rykke fangerne sammen to og to i celler helt ned til seks kvadratmeter, hvor der ikke engang kan stå to senge«, siger Kim Østerbye.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fængselsbetjentene vil give op

Sammenstuvningen af fanger på enkeltceller giver et meget anspændt miljø i fængslerne. Og hvis der skal være plads til rockere i arresthuse eller i de lukkede fængsler, vil det skubbe fanger, som normalt ikke skal sidde i de åbne fængsler, ud i de åbne fængsler, mener Kim Østerbye.

»Når jeg tænker på, hvor presset det har været i fængslerne de sidste tre år, så gruer jeg for, at det her kan være det, der betyder, at en stor del af medarbejderne giver op og ikke kan holde til mere«, siger Kim Østerbye.

LÆS MERE

Han er nervøs for, at en ny rockerkrig flytter ind i fængslerne i endnu større omfang, end den er i forvejen. Og så vil man se de overfald, som rockere og bander laver uden for murene inde i fængslerne også, mener han.

»Og vi kan også risikere, at rockerne begynder at trænge ind i fængslerne for at slå folk ihjel eller beskyde fængslerne udefra, som vi så i den seneste rockerkrig«, siger Kim Østerbye.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce