Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Selvhjælp. Maria Ransby har taget naturlægemidler med perikon gennem 10 år. »Jeg har altid haft et svært sind, og det her hjælper mig«, siger hun.
Foto: Jacob Ehrbahn

Selvhjælp. Maria Ransby har taget naturlægemidler med perikon gennem 10 år. »Jeg har altid haft et svært sind, og det her hjælper mig«, siger hun.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Deprimerede behandler sig selv med naturmedicin

Et stigende antal syge tager naturmedicin mod depression i stedet for at gå til lægen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Perikon er navnet på et stof, som flere og flere danskere benytter sig af i stedet for at gå til lægen og få udskrevet antidepressiv medicin. Perikon markedsføres som ’naturens lykkepille’ eller ’grønne lykkepiller’ og lovprises af den alternative verden som det naturlige og dermed sundere valg. Men flere eksperter advarer mod det.

»Man skal aldrig behandle sig selv for en depression med perikon uden at rådføre sig med en læge. Det kan være meget farligt«.

Sådan lyder advarslen fra professor og depressionsforsker på Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet, Poul Videbech. Han møder i sit arbejde mange patienter, som har behandlet sig selv med perikon, inden de gik til lægen med deres depressioner, og kan berette om patienter, der er endt med at tage deres eget liv, fordi de har behandlet sig selv forkert og dermed ikke fik hjælp.

Det billede genkender Lars Kessing, professor og overlæge på Psykiatrisk Center København:

»Blot fordi perikon er et naturpræparat, som kan fås i håndkøb, er det ikke ufarligt«, siger Lars Kessing, som også jævnligt møder patienter, der på egen hånd har forsøgt sig med perikon.

Godt 500.000 danskere har på et tidspunkt haft depression, og til enhver tid er omkring 135.000 danskere ramt af det, vurderer Sundhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ

Selvmedicinering med naturlægemidlet er i fremgang. Det danske firma JemoPharm A/S, som producerer Modigen, et af de mest solgte perikonpræparater i Danmark, solgte i 2013 14.000 pakninger, hvilket var en fremgang i salget på 16 procent. Hos en af landets største forhandlere af helseprodukter på nettet, Jala Helsekost, fortæller indehaver Lars Jacobsen, at det er et område, der har øget fokus fra køberne og er i klar vækst.

Farlige bivirkninger
Perikon er frit tilgængeligt i håndkøb og har ifølge videnskabelige undersøgelser samme virkning på let til moderat depression som ssri-præparater – de såkaldte depressionspiller, som kun fås på recept. Men perikon har færre bivirkninger.

Det har fået især alternative behandlere til at lovprise præparatet, men det etablerede sundhedssystem er forbeholdne, hvilket også skyldes, at perikon har en uheldig egenskab: Det nedbryder virkningen af en lang række andre lægemidler som p-piller, epilepsimedicin, blodfortyndende medicin og hiv-medicin.

»Det kan være temmelig farligt og ubehageligt, hvis ens livsnødvendige hjertemedicin stopper med at virke, eller hvis man pludselig bliver gravid, selv om man tager p-piller«, siger Poul Videbech.

Derudover er mængden af aktive indholdsstoffer i de enkelte perikonpræparater på markedet meget forskelligt. Indholdet varierer ikke kun fra pakke til pakke, men kan også variere fra tablet til tablet, fortæller professor Lars Kessing.

»Derfor ved man heller ikke, hvilken dosis der er den optimale, om det f.eks. er en, to eller tre tabletter«, siger Lars Kessing.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om perikon er et håndkøbspræparat, er det altså hverken virkningsløst eller uskadeligt. Poul Videbech mener, at præparater med perikon bør være receptpligtige ligesom ssri-præparater:

»Man sender et meget forkert signal til befolkningen ved, at et så kraftigt stof kan købes i håndkøb. Så tror folk, at det er ligesom vitaminpiller«, siger forskeren.

Styrelse: Vi kan ikke gøre noget

Hos Sundhedsstyrelsen finder de det også meget problematisk, når deprimerede personer bruger perikon til selvmedicinering mod depression. Men de vil ikke sætte midlet på recept. »Hvis vi skulle gøre perikon receptpligtigt, kræver det, at vi har videnskabelige data, som dokumenterer, at der er problemer med de her præparater, men vi har kun fået meget få indberetninger på bivirkninger. Det betyder formentlig ikke, at der ikke findes flere. Men vi kan ikke gøre noget, så længe der ikke er kommet nogle indberetninger på det«, siger Steffen Bager, farmaceut og sektionsleder hos Sundhedsstyrelsen. Maria Ransby, 35, har taget perikon gennem 10 år og er glad for virkningen.LÆS OGSÅ »Jeg var bange for at blive sat i behandling med kemisk fremstillet medicin og for alle de bivirkninger, som jeg havde set min psykisk syge mormor døje med. For mig virker det selv at dosere«. Men danskere, der springer lægebesøget over og i stedet sidder alene og doserer perikon, løber en risiko. »Det er meget uheldigt, at man kan blive ladt alene med sin depression eller symptomer på det, for en del af de mennesker, der tror, de har en depression, fejler noget helt andet, f.eks. blodmangel eller stofskiftesygdomme«, siger Poul Videbech

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden