0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fattigdom hos børn koster morgenmaden, fødselsdagen og familiebesøgene

Fattige børn lider både sociale og materielle afsavn, men problemet handler om mere end økonomi.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Fattig. Der var 13.000 flere fattige børn i Danmark i 2012 end i 2008, viser en rapport fra Unicef. Det handler om mere end økonomi, lyder det fra Mødrehjælpen. Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Morgenmaden bliver ikke altid til noget og det samme gælder legeaftalerne om eftermiddagen.

Pengene rækker ikke til en weekend hos bedstemor og bedstefar og slet ikke til en børnefødselsdag for klassen.

Børnefattigdom i Danmark har mange ansigter og ramte ifølge en rapport fra Unicef i 2012 13.000 flere danske børn end i 2008.

Og når fritidsaktiviteter, familierelationer og fødselsdage lægges sammen, så oplever de fattige børn både flere materielle og flere sociale afsavn end deres mere velstillede kammerater. Det fortæller Karen Margrethe Dahl, der er familiesociolog hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

»Hvis man aldrig kan holde en fødselsdag for klassen og ikke kan være med til de andres fødselsdage, fordi man ikke har råd til gaver, så føler man sig meget anderledes og får ikke et lige så rigt børneliv som andre«, siger hun.

Ting som børnefødselsdage og fritidsaktiviteter er vigtige, for at børn føler sig som en del af fællesskabet.

»Det er ikke noget, man kan sætte et økonomisk mål på, men det er en kvalitet i livet ikke at føle, at man skiller sig for meget ud, og at man kan være med til de samme ting som andre«, siger Karen Margrethe Dahl.

De problemer kan direktør i Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen, godt genkende.

»67 procent af dem, som henvender sig til os, har børn, som har mindre end et ugentligt besøg af venner. På et nationalt plan er tallet 34 procent. Det viser, at børnene ikke har lyst til at tage nogen med hjem – fordi der ikke er rart at være, der er rodet eller ikke råd til mad. Det går ud over børnenes selvværd og sociale relationer«, siger han.

Forsøger at hjælpe forældrene

Karen Margrethe Dahl forklarer, at forældrene også i nogle tilfælde formår at skåne deres børn for de afsavn, som de så selv må acceptere.

»Tit bliver der opretholdt en vis facade for børnene, og så lader mor måske være med at gå til tandlægen«, siger hun og forklarer, at det ikke betyder, at børnene i