småhemmeligt. Man må gerne se bunkeren i Vedbæk fra oven på for eksempel Google Maps, men den er for hemmelig til, at man må komme indenfor eller bare tæt på.
Foto: Mads Nissen

småhemmeligt. Man må gerne se bunkeren i Vedbæk fra oven på for eksempel Google Maps, men den er for hemmelig til, at man må komme indenfor eller bare tæt på.

Danmark

Thornings hemmelige bunker ligger frit fremme på nettet

Regeringens og kongehusets tilflugtssted ikke er sløret på Google Maps.

Danmark

Rammstein-basen i Tyskland er sløret på Google Maps. Det samme er Soesterberg-basen i Holland og en lang række andre militære installationer i Europa og USA. Og da Dick Cheney var vicepræsident i USA, fik de amerikanske myndigheder også Google til at pixellere området ved hans villa, så man ikke kunne se detaljer.

Men den hemmelige danske bunker ’Regan Øst’, som Helle Thorning-Schmidt, dronning Margrethe og andre centrale personer skal søge tilflugt i, hvis der opstår krig eller en tilspidset terrortrussel, er ikke sløret på hverken Google eller de andre korttjenester Krak og Bing Maps. Og man kan finde den præcise placering med få klik på internettet.

Hvis vi var i en højspændt sikkerheds-politisksituation, var det en anden snak

»Det et problem, at man kan finde Regan Øst på tjenester som Google Maps, og det afspejler nok, at de relevante myndigheder ikke altid er opmærksomme på, at nye medier også kan være kilder til efterretninger«, siger Jon Rahbek-Clemmensen, forsvars- og sikkerhedsekspert på Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet.

»Det handler ikke så meget om, hvorvidt Regan Øst er vigtig eller ej, men snarere om at man bør have en generel politik for dette. På den måde sikrer man sig, at man husker at sløre de vigtige installationer, og man får ikke vist fjenden, hvilke installationer der er vigtigere end andre«, siger Rahbek-Clemmensen.

Regan Øst – REGeringsANlæg Øst – blev bygget i 1970’erne og taget i brug i 1978. Den var ment som et alternativ til den atomsikrede bunker Regan Vest i Rold Skov, der blev etableret efter Cuba-krisen i 1962, da fronterne i den kolde krig for alvor var trukket op.

Men hvor indgangen til Regan Vest er helt skjult, og selve anlægget ligger hele 60 meter nede i kalken, er Regan Øst ret synlig i landskabet. For eksempel rager en stor antenne op mellem træerne.

»Alle over en vis alder her i området kender bunkeren i Hellebæk«, konstaterer en lokal beboer på et chatforum for historieinteresserede.

»Den er så nem at finde, fordi de ikke har gjort noget for at skjule radiomasten, som står på bakken oven over bunkeranlægget. De kunne vel have lavet en slags teleskopantenne«, fortsætter han.

En lang række andre sider på internettet nævner, at bunkeren ligger i Hellebæk. Det gælder blandt andet snl.no (Store Norske Leksikon) og turistsiden Hellebæk.dk.

Her kan man også læse, at krigsmateriel langtfra er fremmed for den idylliske nordsjællandske landsby. Hellebæk opstod faktisk omkring en våbenproduktion, der fra 1601 til 1870 var tilknyttet vandmøllen Hammermøllen. Det er derfor, at hovedgaden hedder Bøssemagergade.

Efter at have snoet sig mellem idylliske skove og søer går Bøssemagergade over i Hellebækvej, og det er her, at bunkeren ligger: Netleksikonet Wikipedia angiver placeringen ret præcist.

Et sted på Hellebækvej står pudsigt nok også en miniudgave af den amerikanske frihedsgudinde. Men inden man kommer så langt, kan man se Regan Øst inde til højre.

Kongehus og regering fordelt

Regan Øst blev oprindelig bygget, fordi man under den kolde krig vurderede, at det var nødvendigt med to atomsikre anlæg.

Det ene anlæg skulle ifølge Karsten Pedersens og Poul Holt Pedersens bog ’Danmarks dybeste Hemmelighed: Regan Vest’ rumme dronningen og hovedparten af de centrale ministre, mens det andet anlæg var reserveret til blandt andre kronprinsen og vicestatsministeren. Det var for at sikre, at ikke hele regeringen og kongehuset blev udslettet, hvis et af anlæggene blev løbet over ende af fjenden.

Efter murens fald og afslutningen af den kolde krig blev Regan Vest gradvist udfaset. Den har været åben for publikum flere gange, og den udgik helt af beredskabet i 2012.

Hovedtruslen mod regeringen består ikke længere i en invasion mod landet, men i terrorrisiko, og derfor blev Regan Øst valgt på grund af nærheden til København, så centraladministrationen kunne spare transporttid.

Regan Øst blev ifølge blandt andre Karsten Pedersen brugt en enkelt gang i dagene efter 11. september 2001 til et orienteringsmøde for en række centrale embedsmænd i krisestyringsorganisationen. Briefingen blev ikke holdt, fordi man vurderede, at der var en overhængende risiko for en udflytning, men for at relevante personer kendte til anlægget i tilfælde af, at situationen eskalerede yderligere.

En anden situation, hvor Hellebæk-bunkeren kunne blive taget i brug, er ifølge Karsten Pedersen, hvis Danmark bliver udsat for et angreb i stil med, da norske Anders Behring Breivik detonerede en bombe i regeringskvarteret i Oslo.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Indenfor indeholder Regan Øst nogenlunde samme faciliteter som Regan Vest. Den er i tre etager og på 5.000 kvadratmeter. I den nederste er der teknik, i den øverste opholdsarealer, og i midten finder man indgangsparti og arbejdsfaciliteter.

I modsætning til Regan Vest er Hellebæk-bunkeren etableret ved blot at grave et hul og lægge jord og 2,5 meter tykt jernarmeret beton over. Så selv om landskabet heromkring er bakket, rager bunkeren pænt op.

Området rundt om den militære forhøjning tilhører Naturstyrelsen, fordi det blandt andet indeholder sjældne overdrev, moser, ferske enge og høslætsarealer. Det græsses hele året af 150-300 styk malke- og kødkvæg og er således indhegnet. Men et sted er hegnet noget kraftigere og forsynet med pigtråd.

»Adgang forbudt for uvedkommende«, står der på den grønne låge.

Ingen gæster

Og Politiken er »uvedkommende«, fastslår Beredskabsstyrelsen, der har ansvaret for bunkeranlæggene.

»Nej, hverken I eller andre må komme på besøg. Det er en fast politik«, siger styrelsens kommunikationschef, Thomas Dybro Lundorf, i mobiltelefonen.

Men er det ikke lidt skizofrent? Man kan finde anlægget med få klik på nettet. Hvis det stadig skal være hemmeligt i en eller anden grad, hvorfor forsøger I så ikke at få det sløret?

»Vi mener ikke rigtig, at det giver mening at sætte det helt store i gang med at kontakte Google og de andre. Man kan jo leje et privat fly og flyve over det og fotografere det, hvis man ønsker billeder af det fra luften«.

Tyskerne, hollænderne og amerikanerne har en politik på det her område og får Google til at sløre.

»Vi har også en politik, men vi mener, at der de facto er en forskel på de der militærbaser og Dick Cheneys villa og så det her regeringsanlæg. Hvis man er konspiratorisk, er der rigtig mange andre steder i Danmark, der er vigtigere end Regan Øst i denne sammenhæng: de store broer, Københavns Lufthavn, Christiansborg. Der er rigtig mange steder, der er offentligt kendte, og hvor det ville være nemmere for en fremmed magt eller en anden trussel at få ram på os. Man kan sige, at vores grad af samfundsparanoia ikke er stor nok til, at vi vil rende rundt og forsøge at få sløret alt muligt på private virksomheders hjemmesider«.

Så det er slet ikke et problem, at de lokale ved, hvor regeringsbunkeren ligger, og vi andre meget nemt kan finde frem til den?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis vi var i en højspændt sikkerhedspolitisk situation, hvor et fjendtligt land rykkede tættere på vores grænser eller på anden måde optrådte truende, og det her var et tophemmeligt militæranlæg i daglig brug, var det en anden snak. Så ville vi gå rimelig hårdt til makronerne omkring hemmeligholdelsen af det«.

Men hvorfor så ikke åbne og vise os bunkeren, som man har gjort med Regan Vest, også inden den blev taget helt ud af beredskabet?

»Fordi det her hverken er helt åbent eller helt hemmeligt. På en skala mellem helt åbent og helt hemmeligt ligger det mest i retning af hemmeligt«, siger Thomas Dybro Lundorf.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce