Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen kontrol med kineseres adgang til TDC's it- og telecentral

Uden aftalt sikkerhedsgodkendelse har ansatte fra den kinesiske it-gigant Huawei adgang til TDC's kontrolcenter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medarbejdere fra den kinesiske telegigant Huawei har gennem halvandet år haft adgang til TDC’s it- og telecentral uden sikkerhedsgodkendelse og uden, at loven giver danske myndigheder mulighed for at kontrollere dem.

Det er sket i forbindelse med kinesernes opførelse af 4G-netværket, der er en central del af dansk teleinfrastruktur.

Den ukontrollerede adgang sker, selv om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) oprindelig advarede mod at lukke Huawei ind i landet. FE vurderede, at det ville gøre Danmark sårbart i forhold til spionage og overvågning.

Huawei formodes i et eller andet omfang at have bånd til den politiske og militære ledelse i Kina. Myndighederne kan imidlertid ikke bestemme, hvem TDC kan indgå aftale med, og i stedet blev der lavet en frivillig aftale mellem TDC, Huawei og FE om blandt andet sikkerhedsgodkendelse af medarbejdere.

Vrede på Christiansborg

Men af en dokumentarudsendelse på DR 2 i morgen kl. 21.30 fremgår det, at Huaweis medarbejdere i vidt omfang har arbejdet for TDC uden den aftalte sikkerhedsgodkendelse. Den praksis bekræfter Huawei over for Politiken, og det vækker vrede på Christiansborg.

»Det her svarer slet ikke til de forsikringer, vi fik, da aftalen mellem TDC og Huawei under voldsom politisk diskussion blev indgået«, siger Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre.

»Alle de bange anelser viser sig nu at være rigtige. Når medarbejdere, som ikke er sikkerhedsgodkendt, har adgang til så følsom infrastruktur, bliver jeg rigtig bange for, hvad der kan være sket«, siger han.

Frygt for spionage

I USA og Australien har regeringerne besluttet at holde Huawei ude, fordi man der ser en risiko for, at selskabet kan blive brugt til spionage for kinesiske efterretningstjenester.

I Danmark indebærer Huaweis opførsel og drift af 4G-mobilnetværket, at selskabets medarbejdere har adgang til nervecentret for al TDC’s teletrafik på Borups Allé i København. Her arbejder lige nu 41 Huawei-ansatte.

Uden et lovgrundlag er det den frivillige aftale mellem TDC, Huawei og FE’s Center for Cybersikkerhed (CFCS), som skal sikre, at myndighederne har styr på, hvem der får adgang til nervecentret.

Ifølge aftalen skal medarbejdere sikkerhedsgodkendes af Forsvarets Efterretningstjeneste. Men aftalen tillader, at Huaweis ansatte arbejder i centret, mens ansøgningen om godkendelse behandles, hvilket kan vare op til seks måneder.

»Den næstbedste løsning«

»Vi kan ikke kontrollere myndighedernes sagsbehandlingstid«, siger Kenneth Frederiksen, der er Huaweis chief operating officer i Norden.

I et interview med Politiken siger chefen for CFCS, Thomas Lund-Sørensen, at den frivillige aftale ikke giver CFCS adgang til med uanmeldte besøg at kontrollere, om kineserne overholder aftalen.

»Vi har ikke noget mandat til at kontrollere det«, siger Thomas Lund-Sørensen.

Han kalder den frivillige aftale for »den næstbedste løsning«, men er alligevel tilfreds med sikkerheden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Minister: Nyt værn mod spionage

Trine Bramsen (S) var som it-ordfører stærkt kritisk, da TDC indgik aftalen med Huawei i 2013:

»Vi havde Huawei inde i Folketingets Forsvarsudvalg, hvor de gav garantier for, at alle godkendelser kom på plads. Det er de så ikke, og det giver mig da grund til at være bekymret for sikkerheden«.

Tirsdag aften offentliggjorde Forsvarsministeriet et lovforslag, som blandt andet skal give myndighederne beføjelser til at kræve, at ansatte som Huaweis i TDC-nervecentret skal sikkerhedsgodkendes, ligesom de samme myndigheder får mulighed for at tage på uanmeldte kontrolbesøg hos televirksomheder.

Men det er ikke et udtryk for, at kontrollen med Huawei hidtil har været for dårlig, forklarer forsvarsminister Nikolaj Wammen (S):

»De danske myndigheder havde fokus på at finde en løsningsmodel, allerede da TDC indgik den første kontrakt med Huawei i 2011. Men vi ser en udvikling, hvor danske teleudbydere i stigende omfang anvender udenlandske leverandører til at udføre egentlige driftsopgaver, samtidig med at internettet i stigende grad anvendes til at spionere mod Danmark. Derfor mener vi, at det er det rigtige tidspunkt at stramme sikkerheden og kontrollen på«.

Michael Aastrup Jensen er enig i lovtiltaget, men er ikke tilfreds: »Hvordan kunne vi komme i den situation, at disse medarbejdere blev lukket ind uden godkendelse? Det må vi have klarhed over«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden