Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forsvundet. Danmark er ansvarligt for hvad der er sket med de over 300 irakere, men kender kun skæbnen for 76 af de udleverede fanger.
Foto: Peter Hove Olesen (Arkiv)

Forsvundet. Danmark er ansvarligt for hvad der er sket med de over 300 irakere, men kender kun skæbnen for 76 af de udleverede fanger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Database om Irakfanger er væk

Centrale oplysninger, der kunne være med til at opklare danske fangers skæbne, er ifølge forsvaret forsvundet. Oppositionen: Undersøg fangehåndteringen særskilt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når forsvaret i dag ikke ved, hvad der er sket med flertallet af de fanger, som danskerne under Irakkrigen udleverede til britiske soldater og lokale irakiske myndigheder, skyldes det ikke alene forvirring og manglende erfaring.

Centrale dokumenter og en elektronisk database med vigtige oplysninger om fangehåndteringen er simpelthen forsvundet.

Det fremgår af et notat fra forsvarets egen undersøgelsesgruppe, Taskforce Irak, som Politiken har fået aktindsigt i.

DOKUMENTATION:

»Et antal centrale dokumenter – herunder den såkaldte ’militærpoliti-fangedatabase’ (elektronisk udgave) vedrørende tilbageholdte – er konstateret tabtgået«, skriver undersøgelsesgruppen i sin endelige afrapportering.

Taskforce Irak blev nedsat i 2010 af den daværende VK-regering under statsminister Lars Løkke (V), der på det tidspunkt sagde, at undersøgelsen skulle sikre, at »... vi får alt frem i den her sag«. Arbejdet blev indstillet, da S-R-SF-regeringen nedsatte Irak- og Afghanistankommissionen.

Den har den nye Løkke-regering nu lukket, blandt andet med begrundelsen om, at håndteringen af fanger »allerede er tilstrækkeligt belyst«.

Danmarks ansvar

Når den danske fangehåndtering er vigtig, skyldes det, at det allerede kort efter invasionen af Irak i marts 2003 stod klart, at de fanger, som danskerne udleverede til irakerne, risikerede mishandling, tortur og i værste fald at dø i hænderne på det militsstyrede politi.

Danskerne skulle registrere fangerne og føre tilsyn med dem i de irakiske fængsler, men det skete kun i begrænset omfang. Ifølge de internationale konventioner var og er Danmark ansvarligt for, hvad der er sket med de over 300 irakere. Forsvaret kender kun skæbnen for 76 af de udleverede fanger.

Det burde være et minimum at få afsluttet Lars Løkkes egen undersøgelse af fangehåndteringen

De forsvundne dokumenter og elektroniske oplysninger får oppositionen til at forstærke kravet om en genoptagelse af Irak-Afghanistan-kommissionens arbejde. Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) »er målløs« over den forsvundne dokumentation.

»Man får jo de værste tanker, når man ved, hvilke problemer fangespørgsmålet har givet – altså at nogen i forsvaret har forsøgt at dække over ting, som ikke skal frem. Det er en meget ubehagelig tanke, og derfor er det katastrofalt, at kommissionen er nedlagt«, siger han.

MAGASINET FEATURE

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er enig.

»Det er svært at finde ord, efterhånden som disse afsløringer kommer«. Lidegaard henviser bl.a. til forsvarets udlevering af fanger trods risiko for dødsstraf, som Politiken beskrev.

S: Skader forsvarets troværdighed

Henrik Dam Kristensen (S) mener, at det vil skade forsvarets troværdighed, hvis forholdene ikke bliver undersøgt.

Forsvarsordføreren understreger, at kommissionen bør genoplives, men han er sammen med resten af oppositionen åben for en særskilt undersøgelse af fangehåndteringen i Irak.

»Det burde være et minimum at få afsluttet Lars Løkkes egen undersøgelse af fangehåndteringen, som han satte i gang i 2010«, siger Henrik Dam Kristensen.

Både forsvarschef Peter Bartram og chefen for hæren, H.-C. Mathiesen, er på ferie, og den vagthavende presseofficer oplyser, at forsvaret ikke kan besvare spørgsmål om det »tabtgåede« materiale. Forsvarsminister Carl Holst (V) har heller ingen kommentarer.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) har ikke tidligere hørt om de forsvundne fangeoplysninger.

»Det kender jeg ikke omstændighederne bag, men jeg mener, at de forhold, som kommissionen skulle undersøge, allerede er tilstrækkeligt belyst«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden