Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kritik. Seks historieprofessorer opfordrer universiteterne til at boykotte regeringens historiske krigsudredning.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Kritik. Seks historieprofessorer opfordrer universiteterne til at boykotte regeringens historiske krigsudredning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Boykot krigsudredning

En bred vifte af professorer opfordrer universiteterne til at boykotte regeringens historiske krigsudredning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kommende undersøgelse af Danmarks krigsindsats i Kosovo, Irak og Afghanistan er i strid med helt fundamentale videnskabelige principper.

Sådan lyder det nu fra seks historieprofessorer, der i et brev, som Politiken har set, opfordrer landets universiteter til at opgive samarbejdet med regeringen om opgaven.

Forskerne, der blandt andre tæller Kurt Jacobsen fra CBS – Handelshøjskolen, Bent Jensen fra Syddansk Universitet og Claus Bryld fra Roskilde Universitet kritiserer eksempelvis i brevet, at ministerier og efterretningstjenester ifølge den politiske aftale kan afvise at udlevere dokumenter til forskerne. Af aftalen fremgår det, at myndighederne kun »som udgangspunkt« er forpligtet til at udlevere materiale, og at samme myndigheder »fra sag til sag« kan afvise udlevering af »særligt sensitivt materiale«.

På det grundlag mener de seks professorer ikke, at der kan blive tale om en »uvildig udredning«, som det ellers fremgår af den politiske aftale.

»Hele konstruktionen er i strid med almindelig videnskabelig etik og praksis. Det kan minde om den måde, man bedrev forskning på i det tidligere Sovjet og Østtyskland, hvor de politiske systemer kunne styre forskningen«, siger professor på CBS – Handelshøjskolen Kurt Jacobsen.

Han mener samtidig, at krigsudredningen er i strid med Uddannelses- og Forskningsministeriets kodeks for almindelig forskningsintegritet og med Københavns Universitets regler for god videnskabelig praksis, hvori det blandt andet hedder, at forskerne skal »have fuld adgang til data«.

»Man kan sagtens lave sådan en undersøgelse, men så har den bare ikke noget med forskning at gøre«, siger Kurt Jacobsen om den bestilte udredning:

»Jeg håber ikke, at der er nogen af mine kolleger, der siger ja. Det er min klare opfordring, at man ikke gør det«, siger han.

Den historiske udredning skal afløse den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission, som også skulle undersøge de omdiskuterede fangeudvekslinger i Irak og Afghanistan. I stedet er de blå partier og Alternativet blevet enige om at udpege en historiker og en politolog med speciale i militære studier til at kigge på det historiske forløb bag dansk krigsdeltagelse.

I den forbindelse skal Rektorkollegiet for landets universiteter indstille tre personer til hver af de to stillinger, hvilket de seks historieprofessorer kalder »uholdbart«, da der i deres optik bliver tale om politisk udpegede forskere.

Rektorkollegiets formand, Anders Overgaard Bjarklev, er uenig i kritikken fra de seks professorer. Han mener ikke, at det er universiteternes rolle at agere »filter« for politiske undersøgelser:

»Vi er ikke over Folketinget og skal heller ikke være det. Hvorvidt vores kolleger har lyst til at løse opgaven eller føler, at de kan det, må være op til dem selv«.

Ifølge Politikens oplysninger har Rektorkollegiet netop sendt en liste med seks navne på historikere og politologer til regeringen. Nu er det op til partierne bag den politiske aftale at udpege to forskere.

Politikere vil ikke ændre noget

Ifølge Justitsministeriet er det ikke muligt at få en kommentar fra minister Søren Pind (V) til sagen.

Alternativet er enigt i flere af professorernes kritikpunkter, men partiet agter alligevel ikke at ændre i præmisserne for den historiske undersøgelse.

FØLG DEBATTEN

»Min opgave er nu at sikre, at der kommer to forskere på, som vil belyse det her så kritisk som muligt, og som også vil anføre, hvis der er huller i det fundament, som de har at arbejde ud fra«, siger freds- og forsvarsordfører René Gade.

Også LA, som tidligere har krævet åbenhed om de historiske dokumenter, vil holde et vågent øje med undersøgelsen.

»Undersøgelsen skal i gang, og den står jeg ved. Men jeg vil holde et skarpt blik på, at der ikke bliver lagt sten i vejen for forskerne. Jeg vil med jævne mellemrum spørge, hvordan det går«, siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden