Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Andrea Elisabeth Rudolph får rådgivning af forskningslederen på Rigshospitalet. - Foto: Thomas Borberg

Andrea Elisabeth Rudolph får rådgivning af forskningslederen på Rigshospitalet. - Foto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gravide Andrea fyldt med kemikalier

Greenpeace har målt kemikalieindholdet i otte kendte danskeres blod.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er jo forfærdeligt at tænke på, at jeg sidder og pumper kemikalier direkte ind i mit lille barn, når jeg skal amme«, siger højgravide Andrea Elisabeth Rudolph.

Med let sammenknebne øjne læner hun sig fremad på stolen i det lille kontor på Rigshospitalets 7. sal - afdelingen for vækst og reproduktion.

Over for hende sidder Henrik Leffers, der er forskningsleder på afdelingen. Han nikker.

»Ja, men det er den eneste måde, man slipper af med kemikalierne på. Du har også arvet en del af dem fra din mor«, siger han.

Phthalater i blodet
Sammen er de i gang med at gennemgå en række tabeller fyldt med tal og forkortelser, som viser, at der i Andrea Elisabeth Rudolphs blod blandt andet er fundet en række phthalater.

Et stof, som i store mængder kan være kræftfremkaldende og skadeligt for fostre.

Den 29-årige radio- og tv-vært har sammen med syv andre kendte danskere fået målt indholdet af skadelige kemikalier i deres blod.

Testen er arrangeret af Greenpeace som et led i organisationens arbejde på at få strammet EU's kemilovgivning.

Blev overrasket
De otte har fået testet deres blod for 44 kemikalier, og de to yngste deltagere - Andrea Elisabeth Rudolph og Sofie Lassen-Kahlke - er topscorere med 18 kemikalier i blodet.

Tallene er ifølge eksperterne ikke alarmerende, men radio- og tv-værtinden har alligevel bedt om et møde med Henrik Leffers. Hun vil gerne vide, hvor kemikalierne kommer fra, og hvordan hun og hendes ufødte barn kan undgå dem i fremtiden.

»Jeg vidste godt, at alle mennesker har kemikalier i kroppen, men jeg er overrasket over, at jeg har så mange, for jeg har tænkt meget over det og passet på det, også i forbindelse med min graviditet«, siger Andrea Elisabeth Rudolph.

Moderne dilemma
Hun synes, der ligger et dilemma i, at man som ung kvinde gerne vil leve sundt, men samtidig også se godt ud og bruge kosmetik og parfume.

»Måske er det derfor, Sofie og jeg har flest kemikalier«, siger hun, og Henrik Leffers svarer, at det kan sagtens være derfor, men at man ikke kan være sikker på, hvor kemikalierne kommer fra. Producenter behøver ikke angive, hvilken kemi der er i deres produkter.

»Hvorfor skal det være en hemmelighed? Det er da noget svineri. Som forbruger er det helt umuligt at gennemskue, hvad der er farligt, og jeg vil da have lov til selv at vælge, hvad jeg udsætter min krop for«, siger Andrea Elisabeth Rudolph.

Bør kunne vælge
Forskningslederen giver hende ret i, at forbrugerne bør kunne vælge.

»Som absolut minimum bør lovgivningen kræve, at alt, hvad der bliver tilsat, skal stå på produkterne«, siger han.

Men det er ikke så ligetil.

»Problemet med mange af kemikalierne er, at vi ikke har meget viden om, præcis hvor farlige de er. Flammehæmmere kan for eksempel hæmme væksten hos børn og skade hjernen. Men de er alligevel tilladt, fordi der skal store mængder til, før de er skadelige «, siger han.

Ny lovgivning
I EU er en ny kemilovgivning undervejs, men den er under pres fra den store kemiske industri.

Med undersøgelsen af de otte kendte danskeres blod ønsker Greenpeace at råbe regeringen og især miljøminister Connie Hedegaard (K) op.

»Ministeren må samle støtte blandt sine kolleger i EU i kampen for en fælles europæisk kemilov, der sikrer, at de farligste kemikalier altid erstattes af mere sikre alternativer«, siger miljøbiolog i Greenpeace Henrik Pedersen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden