Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jan Skriver
Foto: Jan Skriver
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem svenske elge har indtaget Lille Vildmose

Antallet af elge i det jyske naturområde er blevet fordoblet fra 5 til 10 efter import fra Sverige.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem elgkalve gik fredag morgen forsigtigt ud af lastbilen for at besigtige deres nye hjem i Lille Vildmose i det nordøstlige Himmerland 28 kilometer sydøst for Aalborg.

Bestanden i det fredede naturområdet er nu oppe på 10 elge.

»Der er tale om en elgtyrekalv og fire kviekalve. De er født i maj og altså ni måneder gamle«, oplyser Jens Vinge, skov- og landskabsingeniør i Aalborg Kommune.

I de første par dage skal de nyankomne elgkalve gå i en såkaldt boma - en lille indhegning - for at falde til ro efter den 20 timer lange transport fra Sverige.

Derefter bliver elgkalvene lukket ud i et otte hektar stort område, inden de til juni skal ud i Vildmosens Mellemområde på 2.100 hektarer. Her går de første fem elge, som ankom i november 2015.

Se elgene blive sat ud

Kilde: By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune

Mellemområdet er omgivet af et 2,5 meter højt og 30 kilometer langt hegn med faunapassager eller huller, hvor rovdyr som ræv, mårdyr og forhåbentlig med tiden ulv kan komme ud og ind.

Til at begynde med bliver elgene fodret med grene, ris og kviste, men det er meningen, at de skal klare sig selv og blive vilde. Det er ikke muligt at importere vilde elge.

Jan Skriver
Foto: Jan Skriver

Puha endelig ude i det fri efter en 20 timer lang køretur gennem Sverige og Danmark.

Jens Vinge vurderer, at der er føde og plads til mellem 30 og 50 elge i Mellemområdet. På nuværende tidspunkt er det imidlertid svært at vurdere, hvor mange der er plads til, »men afgørende for det totale antal er bl.a. elgenes påvirkning på vegetationsforholdene, dyrenes huld og sundhedstilstand generelt«.

Ansat som naturplejere

Elgene er ansat som naturplejere i den gamle højmose og skal sikre, at den ikke gror til. De er velegnede til opgaven, da 75 procent af deres føde består af bark, kviste, grene og blade.

Jan Skriver
Foto: Jan Skriver

Efter et par dage i bomaen bliver de nyankomne lukket ud i et areal på 8 hektar, hvor de stadig bespises.

Populære er de også. Offentligheden har fuld adgang til Mellemområdet, og det første hold elges ankomst betød en stigning i besøgstallet på 50 procent ifølge Bo Gregersen, direktør i Lille Vildmose Centret.

Dyrene er imidlertid meget sky, men når det endelig lykkes at få øje på et af de flotte dyr, opstår der bilkøer som i nationalparken Serengeti i Tanzania, når safarideltagerne har fået øje på en løve eller leopard.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden