Militærekspert: Rusland er ligeglad med at være god nabo

Russisk hackerangreb skal blandt andet bruges til at hverve danske spioner, siger leder for militære studier.

Danmark

Det danske forsvar er gennem to år blevet udsat for et omfattende hackerangreb af en russisk hackergruppe.

Det viser en rapport fra Forsvarets Center for Cybersikkerhed.

Ifølge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er det en hackergruppen statsstyret.

Og angrebet er et udtryk for, at russerne har skiftet position på den verdenspolitiske scene, så de nu er ligeglade med at opføre sig pænt.

Det siger Henrik Ø. Breitenbauch, centerleder på Center for Militære Studier.

»Det her er et meget konkret eksempel på, at Rusland har en konfrontatorisk stil, hvor man ikke længere opfører sig, som om man ønsker at være en venligsindet nation, som er en god nabo«.

»Det er meget bekymrende for alle europæiske nationer, herunder også for Danmark«, vurderer Henrik Ø. Breitenbauch.

Fancy Bear

Det er gruppen APT 28, også kaldet Fancy Bear, der har skaffet sig adgang til ansatte i det danske forsvars e-mails i 2015 og 2016.

Henrik Ø. Breitenbauch vurderer, at informationen blandt andet skal bruges til at indsamle personfølsomme oplysninger om ansatte i Forsvaret.

»Et motiv kan være at finde personfølsomme oplysninger, som betyder, at man enten i dag eller om 10-20 år kan afpresse folk til at blive spioner for Rusland. Og jeg tror i høj grad, at det er det vigtigste motiv«.

»Man prøver på at holde styr på alle, der sidder i toppen af en modstanders system, og det kan dreje sig om hvem som helst«, siger han.

Han understreger, at efterretningstjenester generelt arbejder meget langsigtet, og at det formentlig også er tilfældet med Rusland.

»Efterretningstjenester er meget tålmodige, så det kan sagtens dreje sig om en person (i det danske forsvar, red.), som er uforsigtig nu, men som om 20 år måske er højt rangeret«, lyder det fra Henrik Ø. Breitenbauch.

Ifølge Berlingske er hackergruppen identisk med en af de to førende grupper, som i 2016 skaffede sig ulovlig adgang til Demokraternes e-mail-konti i USA.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce