Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat kan blive tvunget til at opgive gæld på op mod 80 milliarder

Staten vil nedskrive 80 milliarder kroner af den samlede offentlige gæld på 100 milliarder, viser en ny rapport. Skatteadvokat roser regeringen for erkendelsen af tabet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnepenge, der ikke er betalt, skattegæld, parkeringsafgifter, fartbøder, licens og misligholdte momskrav.

Næsten 100 milliarder kroner skylder borgere og virksomheder de offentlige kasser på et tidspunkt, hvor den statslige gældsinddrivelse er brudt sammen.

Nu må regeringen sande, at langt de fleste milliarder formentlig er tabt for altid. Kun 19,5 milliarder af den samlede gæld kan med rimelighed hentes hjem inden for en overskuelig årrække. Det fremgår af en ny rapport, som revisionsfirmaet PwC har udarbejdet for Skatteministeriet, der nu vil ændre posteringerne i statsregnskabet.

Kommer en borger eller en virksomhed til penge, vil myndighederne straks genoptage inddrivelsen

»Det er ikke retvisende at sige, at der er 100 milliarder derude, og at de 100 milliarder kan vi bare få i kassen og bruge på velfærd. Hvis en bank gjorde det samme med deres fordringer, tror jeg, at Finanstilsynet ville komme efter dem«, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Men selv om værdien af den offentlige gæld med ét hug skal nedskrives med næsten 80 milliarder kroner, betyder det ikke, at gælden bliver opgivet. Kommer en borger eller en virksomhed til penge, vil myndighederne straks genoptage inddrivelsen, siger ministeren, »men det ændrer ikke på, at vi skriver langt højere beløb på bogen, end det gældsposterne er værd«.

Efterlyser præcis vurdering

Både Rigsrevisionen og EU-kommissionen har efterlyst en mere præcis vurdering af den offentlige gæld. Derfor har PwC analyseret gælden på baggrund af internationale standarder, som også banker og finansielle virksomheder bruger til at vurdere deres kunders kreditværdighed.

At de offentlige gældsposter har mistet værdien, er et trist vidnesbyrd om konsekvenserne af en kuldsejlet gældsinddrivelse, mener flere skatteeksperter. De peger på det store kollaps i Skats inddrivelsessystem, EFI, der måtte lukkes ned i 2015 efter 8 års mislykkede forsøg på at få systemet til at fungere.

Tænk nu, om man politisk havde brugt pengene til broer, velfærd og supersygehuse

»Det mest utrolige er, at man er sluppet af sted med at bogføre så misvisende poster på statsregnskabet. Tænk nu, om man politisk havde brugt pengene til broer, velfærd og supersygehuse. Det er på tide, at man får styr på gælden«, siger skatteadvokaten Torben Bagge.

Han roser regeringen for at erkende, at en stor del af gælden til de offentlige kasser er forsvundet ned i et stort sort hul. Det er også meldingen fra skatteadvokat Eduardo Vistisen: »Det her er en langt større skandale end udbyttesagen, hvor kriminelle stjal 12,3 milliarder i statskassen. Jeg vil vurdere at staten har tabt mindst det dobbelte på EFI-skandalen«.

Den voldsomme nedskrivning af gælden understreger behovet for en styrkelse af Skat, mener Enhedslisten og Socialdemokratiet. »Danskernes fælles kasse betaler en meget høj pris for det ødelagte inddrivelsessystem. Det er frustrerende at se på, både som politiker og borger«, siger Jesper Petersen (S).

Dansk Folkepartis René Christensen kalder udviklingen en »katastrofal konsekvens af statens elendige inddrivelse«.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden