Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Der er mange små vaner i din hverdag, du kan ændre, hvis du vil skrue ned for dit bidrag til den globale plastikforurening.
Foto: Finn Frandsen

Der er mange små vaner i din hverdag, du kan ændre, hvis du vil skrue ned for dit bidrag til den globale plastikforurening.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

7 gode råd: Sådan skærer du ned på plastikaffald i hverdagen

Du ved, hvor hårdt verdenshavene og kloden er ramt af plastikforurening. Men hvad kan du selv gøre for at undgå at bidrage til svinefesten, mens du venter på at magthaverne skrider ind?

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svaner, der bygger reder på stakke af plastikaffald. Albatrosser, der dør, fordi de forveksler plastik med føde. Og plastiksupper i verdenshavene på størrelse med hele det Afrikanske kontinent.

Der er rigeligt med skrækhistorier, som burde få os til at indse, hvor stor en miljøbelastning vores plastikaffald er - og få os til at skride til handling.

Men hvad er det nu lige, man selv kan gøre for at minimere sit eget bidrag til den globale plastikforurening?

Politiken guider dig på vej med syv gode råd.

Husk muleposen

Undgå at købe en ny plastikbærepose, hver gang du handler ind. Genbrug i stedet plastikposerne, som ofte kan holde til mange indkøbsture. Eller gør det til en vane at have en mulepose i tasken til at bringe dagligvarerne hjem.

Udskift din karklud

De pastelfarvede engangskarklude er fulde af mikroplast, som ryger direkte ud i havet, hver gang du vasker dem i vaskemaskinen. Det er en langt mindre synder end eksempelvis bildæk, men kludene udgør alligevel en betydelig del af den mikroplast, der udledes i havene. Udskift derfor dine engangsklude med karklude af økologisk bomuld.

Køb en drikkedunk

Selv om der er pant på plastikflasker, er det stadig langt bedre for miljøet at købe en genbrugelig drikkedunk af glas eller plastik, som du kan vaske og bruge igen og igen.

Tjek din kosmetik

Produkter som shampoo og sæbe kan ligesom make up indeholde mikroplast. Du kan blandt andet bruge app'en 'Beat the microbead' til at skanne dine plejeprodukter og se, om de indeholder mikroplast. Du kan også se, om virksomhederne er ved at udfase mirkoplast fra deres produktion.

Undgå syntetisk tøj

Undgå syntetiske stoffer som polyester og elastan, når du køber tøj. Det indeholder mikroplast, som skylles ud i havet, når tøjet smides i vaskemaskinen.

Giv husholdningen et gennemsyn

Der er mange dagligvarer med plastik, der let kan erstattes af alternativer. Vælg mælken uden skruelåg, når du køber ind. Køb vatpinde af træ i stedet for af plastik. Mange bække små...

Ryd op - også for andre

Husk at tage dit affald med dig, når du fornøjer dig med mad og drikke i naturen. Og gør det til en vane at fange vildfaren plastik på din gåtur og smid det i skraldespanden, når andre har glemt det.

Kilde: Plastic Change

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden