Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Louis Emil Fausing Basse og Freja Oksen, begge går i 7. klasse, foretrækker at klæde om til stranden hjemmefra.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En bølge af blufærdighed: Vi klæder helst om hjemmefra

Mens de to paddlepiger på 11 år ikke har noget problem, så kunne Freja på 14 år aldrig finde på at klæde om ved stranden. En ny kropsbevidsthed er skyllet ind over de unge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På den øverste af udspringsbroerne i Sneglen, Kastrup Søbad, står to unge mennesker. De går begge i 7. klasse. Drengen omfavner pigen og holder hende for sjov ud over vandet.

De fortæller, at ingen af dem kunne finde på at skifte til badetøj nede på selve søbadet.

»Jeg ville tage badetøj på hjemmefra. Det ville jeg aldrig gøre hernede«, siger Freja Oksen, 15 år.

Heller ikke når badetøjet er blevet vådt, vil hun skifte nede ved stranden.

»Jeg venter, til jeg kommer hjem«.

Hendes ven Louis Emil Fausing Basse, 14 år, mener, at piger generelt har det sværere med det end drenge. Han peger ned på en toiletbygning, der ligger inde på land, lige ved Kastrup lystbådehavn.

»Hvis jeg er her med drengene, kan vi godt finde på at gå ind på toilettet og skifte til tørt tøj«.

Ved lagunen og jollerampen møder vi en legegruppe fra 5.A på Bording friskole, der er ude for at stand-up padle. En far og to drenge plasker rundt på brædderne, mens de to 11-årige piger i våddragt venter i vandkanten. De har ikke har mange betænkeligheder, når det gælder omklædning til strand eller sport.

For Nikoline Lund (forrest) og Eva Andersen er omklædning og bad med andre en selvfølge, når man vil dyrke sport. Foto: Finn Frandsen

»I dag klædte vi godt nok om inde i bilen. Men det var mest fordi det blæste. Ellers har jeg ikke noget imod at bade med andre kvinder«, forklarer Eva Andersen, der er vant til, at bade både efter idræt i skolen og efter svømning.

»Der var nogle, der ikke ville bade efter idræt, og så truede vores lærer med at gå i bad sammen med os. Det hjalp. Men jeg har ikke noget problem med at klæde om, heller ikke på stranden bare der ikke er for mange mennesker«, fortæller Nikoline Lund. Eva tilføjer:

»Der er mange håndklædetricks«.

Værst for pigerne

Ubehaget ved at klæde om vokser altså med alderen. Og det er klart værre for pigerne, viser den store teenageundersøgelse, som Center for Ungdomsstudier, et videnscenter under professionshøjskolen UC Diakonissen på Frederiksberg, gennemfører hvert 5. år.

»Det er et problem, at det nu er majoriteten, der ikke ønsker at bade med andre«, siger ungdomsforsker Søren Østergaard fra Center for Ungdomstudier.

I 2010 var det kun 1/3 af de unge i 7.-9. klasse, der tænkte over, at det kunne være flovt at gå i bad med andre. I 2015 går 2/3 af drengene stadig i bad uden at kny, men 70 procent af pigerne enten synes, det er for flovt at bade med de andre, eller vælger at bade derhjemme.

»Pigerne vokser op i en kultur, hvor det perfekte er blevet det normale. Vi har spurgt, hvor mange, der vil sige ja til plastisk operation. Det siger 1/3 ja til. Det handler om kropsoptimering«, forklarer Søren Østergaard.

»Jeg voksede op med dinglende dillere og flagrende patter. De her unge vokser op med meget stiliserede kroppe. For 10 år siden skulle man ligne en topmodel som Naomi Campbell, nu skal man ligne hende den anden fra 9. , der bruger al sin fritid i fitnessdk og photoshopper sine billeder på Instagram. Pludselig er det en i samme postnummer, der er idealet, og så ender vi der, hvor det er svært at bade sammen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ungdomsforskeren peger på det paradoksale i, at jo mere hud vi ser offentligt og på skærmene, jo mindre hud ønsker de unge at vise i omklædningsrummet og under mere private former. Samtidig er forholdet til deres krop, det, der betyder allermest for deres livskvalitet, svarer de i teenageundersøgelsen.

»Der er en meget større blufærdighed. 4 ud af 10 piger synes, de vejer for meget – selv om det objektiv kun gælder 1 af 10. Mens drengene ønsker at veje mere, fordi de vil have ’muller’«, forklarer Søren Østergaard, og kropsutilfredsheden vokser blot, jo ældre de unge bliver.

Start fra barnsben

Søren Østergaard opfordrer til, at alle står sammen om en badekultur fra børnene er små, så de får et forhold til hinanden og en historie sammen.

»Kom nu i gang tidligt. Grundlæg en badekultur – så er det lettere at holde fast i det, når man har en historie sammen. Jeg har en søn, der gik sent i puberteten, så jeg spurgte ham, om det ikke kunne være et problem i badet. Men han sagde ’ overhovedet ikke’, for det var jo hans venner og hans fodboldkammerater gennem hele livet«, siger Søren Østergaard.

»Og så skal der være nultorance overfor mobiler i baderum. De her unge er vokset op med forældre, der grænseløst har fotograferet dem med mobilen og lagt det ud på nettet, så de har intet lært om at spørge om lov først«.

Ud mod Øresund er der en lille havn med bolværk af klippeblokke. To ingeniørstuderende har lige lavet ’håndklædefinten’ og hopper nu i vandet, den ene med en forlæns salto. Og når deres boksershorts er blevet våde, så skifter de bare tilbage til almindeligt tøj på stedet.

»Jeg er 22 år, jeg har en meget fri holdning til det med at klæde om og gå i bad. Jeg har gået til fodbold i hele mit liv, så for mig er det naturligt, at man bader efter træning eller kamp. Men jeg kan da godt mærke, det har ændret sig. Mange af mine kammerater ville ikke stå her og klæde om«, siger Chris Storm Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Omklædning i Amager Strandpark er okay for Jonas Hartzberg (sorte shorts) og Chris Storm Nielsen.

Hans ven Jonas Hartzberg, 25 år, er mere blufærdig:

»Jeg stoppede på et tidspunkt med at gå til sport. Og så kom jeg ud af det der med at bade sammen med andre. Når jeg går i fitnesscentret, har jeg klædt om hjemmefra og bader bagefter hos mig selv. Det er mest noget med, at jeg ikke kender de andre i centret. Hvis der er et fællesskab, er det okay at klæde om sammen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden