Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ibrahim skulle hjemsendes fra Sandholmlejren. Men han dukkede aldrig op.
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Ibrahim skulle hjemsendes fra Sandholmlejren. Men han dukkede aldrig op.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

351 er forsvundet: Afviste somaliere går under jorden før tvangsudsendelse

Hundredvis af afviste somaliere er forsvundet, før politiet har nået at tvangsudsende dem. Stærkt kritisabelt, siger DF.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da somaliske Ibrahim mistede sin opholdstilladelse, blev han bedt om at flytte til Sandholmlejren, med henblik på at han en dag kunne sendes hjem. Men han dukkede aldrig op.

»Jeg ved godt, hvad der sker med mig, hvis jeg tager til Somalia«, sagde han efterfølgende i telefonen.

Den 30-årige somalier fik i juni inddraget sin opholdstilladelse i forbindelse med myndighedernes genbehandling af 800 herboende somalieres sager.

I stedet for at rejse til Somalia eller flytte ind på centret gik han under jorden.

Netop afviste asylansøgere har en tilbøjelighed til at blive i det land, de søgte asyl i, og så leve illegalt uden for politiets radar

Og han er ikke den eneste.

I løbet af det seneste halvandet år er 351 afviste somaliere forsvundet, viser en aktindsigt fra Rigspolitiet. Det er mere end tre gange så mange som i 2014.

Netop i forhold til Somalia er mulighederne for at hjemsende afviste personer med tvang meget begrænsede, oplyser kilder tæt på forløbet til Politiken. Somalias EU-ambassadør har sagt, at ingen kan hjemsendes, fordi der ikke er nogen aftale om det mellem Danmark og Somalia.

Når der ikke er reel udsigt til udsendelse, kan afviste somaliere som udgangspunkt ikke frihedsberøves, så de bliver i stedet placeret i et udrejsecenter. Det er herfra, nogle af dem forsvinder, mens andre aldrig dukker op.

Ingen ved, hvor de opholder sig

Nogle af de forsvundne kan være rejst hjem eller videre til andre lande, men en stor del af dem lever formentlig også illegalt i Danmark nu, vurderer Bent Jensen, der har forsket i illegal indvandring og er formidlingschef ved Rockwool Fondens forskningsenhed. Han siger:

»Netop afviste asylansøgere har en tilbøjelighed til at blive i det land, de søgte asyl i, og så leve illegalt uden for politiets radar. De kender landet og har formentlig fået kendskab til nogle netværk, de kan blive suget op af og bevæge sig i«.

Det er et stort problem for både samfundet og den enkelte, forklarer Bent Jensen: »Her er der nogle mennesker, der lever helt uden for samfundet. De betaler ikke skat, men har så heller ikke adgang til velfærdsgoder som sygebehandling«.

Det har ikke været muligt at få et interview med lederen af Nationalt Udlændingecenter ved Rigspolitiet, Per Fiig, men i en skriftlig kommentar siger han:

»Rigspolitiet kan selvsagt ikke garantere, at alle efterlyste afviste asylansøgere har forladt Danmark. Men det er Rigspolitiets formodning, at størstedelen er udrejst af landet på egen hånd«.

I alt er 1.976 afviste asylansøgere fra forskellige lande forsvundet i løbet af det seneste halvandet år, oplyste Justitsministeriet i et svar til Folketinget 29. juni.

»Der skal ske noget nu«

Ligesom antallet af forsvundne somaliere er steget, er gruppen af alle afviste asylansøgere også vokset i løbet af de forgangne måneder. Politiken har spurgt Udlændinge- og Integrationsministeriet samt Rigspolitiet, hvad årsagen til stigningen kan være, men det har ikke været muligt at få en forklaring.

Dansk Folkeparties udlændingeordfører, Martin Henriksen, kalder det »stærkt kritisabelt, at så mange forsvinder«.

»Det viser jo med al tydelighed, at regeringen ikke har godt nok styr på det. Der skal ske noget nu«, siger han.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) ønsker ikke at stille op til interview. I en skriftlig kommentar refererer hun til politiets vurdering af, at de fleste er rejst ud.

»Når det så er sagt, er det ikke i orden, hvis der er nogen, der skjuler sig for myndighederne her i landet. Og skulle en af dem dukke op igen, vil der stadig være pligt til at forlade landet hurtigst muligt«.

Politiken er bekendt med Ibrahims fulde navn og identitet

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden