Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling

Region Hovedstadens direktør, Hjalte Åberg, fortæller, at erfaringer med fyringer viser, at langt de fleste bliver tilbudt en stilling et andet sted i regionen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regionsdirektør: Vi skal tøjle vores udgifter, så vi får mest for pengene

Selv om region nu varsler over 100 fyringer som følge af besparelser fra Sundhedsplatformen, vil de fleste få nyt job i regionen, siger direktør.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjalte Åberg, direktør i Region Hovedstaden, hvorfor kan regionen tale om at ’gevinstrealisere’ for 102 millioner kroner fra det udskældte nye it-system Sundhedsplatformen til næste år?

»Ja, det kan måske virke ejendommeligt. Men der er gevinster fra Sundhedsplatformen på nogle områder, mens der på andre områder er det modsatte. Vi har derfor bedt hospitalerne identificere, hvor de allerede nu ser gevinster fra it-systemet, og så hjemtage dem. Det kan for eksempel være en afdeling, hvor der bruges færre lægesekretærer på grund af mindre diktering (lægerne skal i dag i det nye it-system selv skrive journalnotater ind i stedet for at få en lægesekretær til det, red.).«

Erfaringen er, at det er langt, langt de færreste, der reelt ender med at blive fyret. De fleste bliver (...) tilbudt en stilling et andet sted i regionen. Der dukker næsten altid huller op

»Så er det jo fornuftig økonomistyring at spare de udgifter, når der er færre opgaver til en lægesekretær. I forhold til de områder, hvor Sundhedsplatformen i øjeblikket besværliggør det daglige arbejde, forventer vi at være et andet sted, når budgettet skal realiseres. Det er nemlig først i løbet af 2018. Så med det forbedrings- og udviklingsarbejde, der vil laves det næste års tid, forventer vi at stå et helt andet sted end i dag. Det går bedre og bedre måned for måned«.

I forventer, at 110-120 medarbejdere skal fyres som følge af effektiviseringer fra Sundhedsplatformen. Er det ikke alt for tidligt og alt for mange?

»Nej. Vi forventer at varsle lidt over 100 nedlæggelser, men vi er altså stor organisation med 38.000 ansatte. Og vi prøver det her hvert år. Erfaringen er, at det er langt, langt de færreste, der reelt ender med at blive fyret. De fleste bliver via Region Hovedstaden Matchordning tilbudt en stilling et andet sted i regionen. Der dukker næsten altid huller op i varslingsperioden. Tilpasser vi ikke vores budgetter med gevinstrealiseringer fra Sundhedsplatformen, skal pengene findes på en anden måde ved for eksempelvis en ’grønthøster’«.

Hvordan kan der være 102 millioner knyttet til effektiviseringsgevinster fra Sundhedsplatformen allerede?

»Procesmæssigt har vi bedt hospitalerne melde ind, hvor de ser muligheder for besparelser og effektiviseringer. En del er knyttet til Sundhedsplatformen. Nu starter så den politiske proces i morgen, sådan som det plejer, og så må vi se, hvor det ender«.

Fra staten får Region Hovedstaden tilført 470 millioner ekstra til budgettet næste år og skal så finde besparelser for samlet for 375 millioner, hvoraf gevinstrealisering fra Sundhedsplatformen altså dækker de 102 millioner. Men hvorfor spare og effektivisere, når I får flere penge samlet set?

»Mange af de midler, vi får, er øremærkede. Derudover er der foretaget en ændring i fordelingen af bloktilskud. Det efterlader os med en budgetudfordring. I så stor en organisation som vores skal man hele tiden tilpasse og justere økonomien. Der kommer flere ældre, flere patienter, ny teknologi og medicin, derfor skal vi løbende tøjle vores økonomi, så vi får mest for de penge, vi får. Vi har jo ikke skatteudskrivning.«

»Når vi tør tale om effektiviseringer fra Sundhedsplatformen allerede nu, så skyldes det altså, at systemet på nogle områder allerede virker godt, og at det i øvrigt hele tiden forbedres. Et arbejde, vi kan intensivere, når Region Sjælland også er kommet på ultimo 2017.«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er alt så rosenrødt?

»Nej, vi har aktivitetsudfordringer flere steder i øjeblikket. Og det er noget, der helt forståeligt bekymrer mange af vores klinikere. Ikke mindst for så vidt angår den ’mindreaktivitet’, som måtte følge af færre indtægter, fordi vi behandler færre patienter, primært fra Region Sjælland. En del af den mindreaktivitet kan imidlertid også skyldes, at for eksempel Region Sjælland i stigende grad selv foretager behandlinger, vi tidligere har udført for dem«.

Omkring 100 ledende medarbejdere fra Rigshospitalet advarede i sidste uge om fortsatte sparerunder på hospitalerne, som I nu igen lægger op til. Hvad er det, der sker?

»Det er desværre nok summen af mange ting, der virker anstrengende for medarbejderne. Og det er ikke kun i Region Hovedstaden. Min oplevelse – og det, jeg hører – er, at det primært er kravet om, at hvert hospital i hele landet hvert år skal producere mere for de samme penge: aktivitetskravet på 2 procent. Diverse udtalelser fra klinikere over hele landet i disse dage bekræfter mig i det billede. Det er ikke for at gemme de problemer væk, der måtte være med Sundhedsplatformen, men medarbejdere over hele landet har gennem flere år givet udtryk for, at de ikke kan blive ved med at løbe endnu stærkere.«

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden