Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Gentofte Hospitals anæstesi-afdeling. Implementering af Sundhedsplatformen. Overlæge Søren Lars Følsgaard (tv), afdelingssygeplejerske Hanne Trøst Nielsen (i midten) og Overlæge Frank Samsøe Jensen (th) i en operationsstue.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsplatformen presser sygehuse i knæ

Aktiviteten er faldet med 5,7 procent. Region Hovedstaden risikerer at miste flere hundrede millioner kroner, fordi lægerne bruger meget tid foran computeren i stedet for at behandle patienter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hospitalerne i Region Hovedstaden undersøgte og behandlede i første halvår af 2017 langt færre patienter end i samme periode sidste år. Produktionen på sygehusene faldt med 5,7 procent, hvilket svarer til en nedgang på 618 millioner kroner. Det viser en opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen, som Politiken har fået.

Det omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen er i høj grad årsag til nedgangen, blandt andet fordi lægerne bruger kostbar tid foran computeren i stedet for at stille diagnoser og behandle patienterne. Dertil kommer, at et uvist antal behandlinger slet ikke er blevet registreret.

»Sundhedsplatformen har medført større udfordringer og i længere tid, end vi havde forventet. Vi ser på det med stor opmærksomhed og stor bekymring«, siger direktør i Region H Hjalte Aaberg.

Folk har en totalt urealistisk opfattelse af, hvor lang tid det vil tage at implementere it-systemet. Man har ikke fået tænkt igennem, hvor meget det kræver af personalet

Faldet i aktiviteten kan få alvorlige konsekvenser for hovedstadsregionen, da den samlet i hele året skal levere 2 procent flere behandlinger for at få del af den statslige pulje til meraktivitet på sygehusene. Dermed risikerer Region Hovedstaden at miste 430 millioner kroner i indtægter. Hovedstadsregionen halser ifølge opgørelsen markant efter de øvrige fire regioner. Landsgennemsnittet for første halvår er et fald på 1,7 procent i aktivitet, og det er Region Hovedstaden, der trækker det tal ned. De fire øvrige regioner oplevede i perioden en lille gennemsnitlig stigning i aktiviteten på 0,3 procent.

Dertil kommer, at Region Hovedstaden behandler færre patienter fra andre regioner end før. I nogle tilfælde vælger patientens bopælsregion selv at behandle, i andre tilfælde må hovedstadens hospitaler sige nej på grund af lange ventelister. Det betyder et trecifret millionbeløb i færre indtægter. »Det er alvorligt for os, for det har betydning for, hvor mange penge vi kan sende ud på hospitalerne«, siger Hjalte Aaberg.

Regionens ledelse vil derfor polstre sig mod nedgangen i indtægter ved at beholde 150 millioner kroner i kassen i stedet for at bruge pengene på for eksempel mere personale, sengepladser og medicin.

Herlev og Gentofte Hospital samt Rigshospitalet kom på Sundhedsplatformen i 2016, og i år har resten af hovedstadens sygehuse samt psykiatrien taget systemet i brug. Notater fra hospitalerne og personalet viser, at de kæmper med at holde dampen oppe.

Amager og Hvidovre Hospital skriver, at der er »vanskeligheder med at opnå aktiviteten svarende til før implementering af Sundhedsplatformen, da nogle opgaver tager længere tid«, mens Herlev og Gentofte Hospital her mere end et år efter ibrugtagningen »kæmper for at komme op på det aktivitetsniveau, der var før«.

Rigshospitalet konkluderer, at det heller ikke næste år er »realistisk at realisere produktivitetsvækst på 2 procent på det diagnostiske område«. En oversigt fra hospitalet viser, at 16 ud af 24 klinikker døjer med ventelister. Det gælder blandt andet visse kræftsygdomme, børnekirurgi, fertilitetsbehandling og rygmarvsskader. Tre klinikker har ingen venteliste, mens fem ikke har svaret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vibeke Storm Rasmussen (S) var som formand for Regionsrådet med til at vælge det amerikanske firma Epic som leverandør af Sundhedsplatformen i 2013, kort før hun gik af: »Jeg har aldrig troet, at miraklernes tid ville komme, når vi indførte Sundhedsplatformen. Jeg havde ingen krystalkugle, men min fornemmelse var, at vi skulle passe på med at oversælge den. Folk har en totalt urealistisk opfattelse af, hvor lang tid det vil tage at implementere it-systemet. Man har ikke fået tænkt igennem, hvor meget det kræver af personalet«, siger hun.

Regionsdirektør Hjalte Aaberg tror ikke, at nedgangen i aktivitet er permanent: »Jeg forventer, at vi i løbet af 2018 kommer op på samme aktivitetsniveau som før Sundhedsplatformen og på sigt gerne endnu højere, i takt med at vi får frigivet ressourcer til at udvikle og forbedre«.

Region Hovedstaden kunne i 2013 have valgt det midtjyske it-system, som var billigere, afprøvet og tilpasset det danske sundhedsvæsen. Men valgte et amerikansk system og fik indføjet, at andre regioner kan blive koblet på.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden