Græsrødder: Unge muslimer går til kamp mod diskrimination

Radio WAIH er del af et nyt vækstlag, der stifter organisationer for at nuancere billedet af minoriteter i Danmark

Danmark

Radio WAIH er et af flere aktivistiske projekter startet af unge muslimer det seneste år, alle med ambitionen om at oplyse og påvirke debatten om etniske minoriteter i Danmark. Foruden WAIH tæller det organisationer såsom Center for Dansk-Muslimske relationer (CEDAR), der arbejder for at øge valgdeltagelsen blandt minoriteter.

»Målet er at mobilisere den store del af den danske befolkning, der ikke stemmer, og som føler, at den politiske diskurs mod muslimer er røget af sporet,« forklarede centrets talsperson Steffen Schjøttz i sidste uge til Berlingske.

Andre nystartede organisationer tæller Mino Danmark, der blev oprettet i 2016 med et mål om at »styrke minoriteters handlemuligheder«. Konkret ved at samle netværk at unge danskere, der kan støtte og vejlede hinanden, forklarer stifteren Niddal El-Jabri:

»Vi vil være en medlemsplatform, som man kender det fra Ældresagen. Vi identificerer problemer blandt danske minoriteter og søger løsninger,« siger han.

»Fx bekæmper vi diskrimination på arbejdsmarkedet, hvor mange ansøgninger sorteres fra, hvis man hedder Muhammed frem for Anders. Vi sender unge ud til virksomheder og lader dem prøve kræfter med rigtige problemstillinger. På den måde faciliterer vi en samtale om de myter og misforståelser, der er mellem virksomheder og de unge.«

Stort behov

Græsrodsprojekterne er del af en tendens blandt unge muslimer i Danmark, mener Nadim Mahmoud, medstifter af netværket Ung Forbindelse:

»Der er ingen tvivl om, at der er gang i en eller anden bevægelse. Mange unge siger fra og gider ikke acceptere den offentlige debat, der udspiller sig, eller hadtalen på sociale medier,« siger Nadim Mahmoud.

At behovet er stort, bekræftes af Det Nationale Integrationsbarometer, som hører under Udlændinge- og Integrationsministeriet. Ifølge de nyeste tal fra oktober 2017 oplever 54 pct. af indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse, at personer med indvandrerbaggrund ikke anerkendes for deres indsats i samfundet. 43 pct. oplever diskrimination på grund af deres etniske baggrund.

Ung Forbindelse startede som et fællesskab, hvor minoriteter skulle hjælpe hinanden med at bekæmpe diskrimination, men har udviklet sig til et netværk for alle unge uanset baggrund. Ambitionen er dog fortsat at påvirke snakken om minoriteter i Danmark, hvor særligt muslimer ofte fremstilles som én gruppe med fælles holdninger:

»Det er vigtigt at understrege, at ’minoriteter’ ikke kan udtrykkes med én stemme. Der er ikke én gruppe, men en stor diversitet iblandt os,« forklarer Nadim Mahmoud. »Og dog er det min fornemmelse, at initiativer som Radio WAIH og andre kæmper for det samme som os; at nuancere det offentlige billede og skabe en mere repræsentativ debat.«

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce