Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flertal i Etisk Råd taler imod forbud af rituel omskæring

15 ud af 17 medlemmer i Etisk Råd mener ikke, at rituel omskæring af drengebørn bør forbydes.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flertal på 15 ud af 17 medlemmer i Etisk Råd mener ikke, at rituel omskæring af drengebørn bør forbydes. Men hvorvidt det er etisk forsvarligt med den nuværende praksis, splitter rådet i to stort set lige store grupper.

Det skriver Etisk Råd i en udtalelse.

Rådet har behandlet spørgsmålet, om hvorvidt rituel omskæring af drengebørn bør forbydes gennem lovgivning, og hvorvidt det er etisk forsvarligt som to separate spørgsmål.

15 medlemmer ud af 17 har tilsluttet sig synspunktet, at det ikke bør forbydes.

To medlemmer - Mia Amalie Holstein og Lise von Seelen - har derimod givet udtryk for, at de ønsker rituel omskæring i Danmark forbudt, indtil pågældende person selv kan vælge. Aldersgrænsen 15 nævnes, men de to medlemmer skriver, at det lige så vel kunne være en anden aldersgrænse.

På spørgsmålet om hvorvidt rituel omskæring er etisk forsvarligt, er rådet mere splittet. Her giver det mindst mulige flertal på ni medlemmer udtryk for, at de er modstandere af 'den eksisterende omskæringspraksis'.

Otte medlemmer finder derimod ikke, den eksisterende omskæringspraksis 'entydigt kan vurderes som etisk uforsvarlig i sig selv'.

Folketinget skal tage stilling

Et borgerforslag om et forbud mod rituel omskæring af drengebørn har indsamlet 50.000 underskrifter, hvilket betyder, at Folketingets medlemmer skal tage stilling til det.

Venstre, Socialdemokratiet og De Radikale har erklæret, at de er modstandere af et forbud. SF og Enhedslisten vil støtte et forbud. Liberal Alliance, Konservative og Alternativet vil stille deres folketingsmedlemmer frit.

I 2013 skønnede Sundhedsstyrelsen ifølge Jyllands-Posten, at mellem 1000 og 2000 drenge hvert år bliver rituelt omskåret. Det er dog et skøn, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have til eftersyn.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden