Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Demonstrationer over hele landet: En syngende fiskerlussing til ære for menneskerettighederne

Tusinder af mennesker demonstrerede til aften i seks byer under sloganet ’Hold fast i menneskerettighederne, Danmark’. En af dem var vestjyden John Jørgensen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Størst var demonstrationen på Rådhuspladsen i København, hvor op mod 10.000 mennesker bar fakler i den iskolde vind. Men over hele Danmark var der demonstrationer mod regeringens finanslov og udtalelserne om, at man regner med, at menneskerettighedsdomstolen vil protestere mod Danmarks afgørelser fremover.

»Det er simpelthen uacceptabelt«, siger Tim Whyte, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, som for præcis en uge siden tænkte, nok kan være nok. Og indkaldte til en demonstration, der nærmest arrangerede sig selv.

Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Fakler på Rådhuspladsen i København til 70-årsdagen for menneskerettigheder.ne og i protest mod finansloven og retorikken overfor flygtninge og andre svage grupper.

Hurtigt kom Stop Diskrimination, Venligboerne og Red Barnet på. Og en lang række andre organisationer har senere meldt sig.

»Normalt ringer man rundt for at se, hvem kan man få med på at komme i tale. I det her tilfælde kunne vi ikke få lukket talerlisten. Over 26.000 skrev på Facebook, at de deltager eller er interesserede, og vores crowd funding-kampagne, der skal køre i januar, hvor man kan skrive under på ’Stop jeres angreb på flygtninge og fattige’, har allerede fået 13.000 underskrivere«.

Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Blandt talerne var erhvervskvinden Stine Bosse, Sara Omar og John Jørgensen, ham med fiskerlussingerne.

Generalsekretæren mener, at mange nu er nået et mætningspunkt, og at han og de andre arrangerende organisationer synes, at 70 årsdagen for menneskerettighederne var en perfekt dag at sige fra på.

»Jeg oplever en vrede og en forargelse. Folk føler sig måske forrådt af politikere. De har hørt historierne fra Anden Verdenskrig om modige mennesker, der hjælper folk, der er i nød. Nu har man en dansk minister, der siger, at det vil være i orden at blive udfordret af menneskerettighedsdomstolen. Er det virkelig, hvad Danmark vil? Skal vores finanslov trække den vej?«

Spørger man jyden John Jørgensen, der er blevet et Facebookfænomen med sine opsange til nationen, så er det et klart nej.

Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

I alt seks byer over hele landet deltog i Hold fast i menneskerettighederne, Danmark' - indkaldt af organisationerne Stop Diskrimination, Venligboerne København, Red Barnet og Mellemfolkeligt Samvirke.

»At I står her i dag, det er en flammende syngende fiskerlussing, som de kan høre helt ind på Christiansborg. Og hvis de ikke kan høre det, så ved jeg dæleme ikke, hvad vi skal gøre«, sagde John Jørgensen og fik et stormende bifald.

»Der er ikke noget, der hedder dine rettigheder og mine rettigheder. En regering, kan ikke bestemme, hvem, der skal have hvilke rettigheder. Der er vores rettigheder, ellers er menneskerettigheder en illusion«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden