Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ældreminister Thyra Frank besøger et ældrekollektiv i Farum Midtpunkt sammen med Realdanias direktør, Jesper Nygaard. Her besøger hun beboer Berit Sandberg.
Foto: Jens Dresling

Ældreminister Thyra Frank besøger et ældrekollektiv i Farum Midtpunkt sammen med Realdanias direktør, Jesper Nygaard. Her besøger hun beboer Berit Sandberg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter storm af protester trækker Thyra Frank sit forslag om mindre åbenhed

Ældreminister ville spare 300.000 kroner på landsplan ved at fjerne krav om, at hver kommunen årligt offentliggør, hvordan de fører kontrol med hjemmeplejen. Kritikken blev for voldsom.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældreminister Thyra Frank (LA) trækker nu – efter en storm af protester – sit forslag om afbureaukratisering i ældreplejen tilbage.

Thyra Frank foreslog, at der ikke længere skal være en årlig pligt for kommunerne til åbent at formulere en politik for, hvordan der føres tilsyn med hjemmepleje og hjemmehjælp, og samtidig inddrage organisationer og borgere.

Ministeren mente, at den regel var overflødig og støttede sig til en arbejdsgruppe, der fandt, at det er et »forældet og unødvendigt krav, som ikke har indholdsmæssig betydning«. Arbejdsgruppen havde regnet ud, at det på landsplan ville spare kommunerne for tilsammen 300.000 kroner.

Men nu fastslår Thyra Frank, at hun har »lyttet til, at interessenterne har udtrykt bekymringer om blandt andet, at ældrerådene mister indflydelse«, og at »nye love skal ikke kun give mening på Christiansborg – de skal også give mening ude i virkeligheden«, som hun skriver.

Politiken fortalte sidste år, at forslaget fra første dag blev mødt med modstand. Landsformanden for Danske Ældreråd, Erik Stagsted, sagde, at »hvis det bliver kommunerne alene, der skal organisere tilsynet, sætter man ræven til at vogte gæs«.

»Det er os, der holder øje med ræven, og ræven har i dag halsbånd på, men det vil Thyra Frank klippe af«, fortsatte han.

Dyster front

Læser man de høringssvar, der siden er afleveret, tegnede der sig en dyster front vendt mod Thyra Frank. Dansk Industri Service skriver, at kommunerne har mange kasketter på og både står for at lægge serviceniveauet og bestemmer, hvem der skal have hjælpen, kommunerne er også leverandør af servicen ... og samtidig tilsynsmyndighed.

De mange forskellige funktioner »medfører manglende gennemsigtighed og usikkerhed i kommunernes uvildighed i opfølgningen på deres egne leverancer og det fastlagte serviceniveau«, skriver DI Service og vurderer, at kasketproblemet forstærkes, hvis der ikke er åbenhed om, hvordan tilsynet føres.

Danske Seniorer mener, at forslaget er »udtryk for manglende respekt og forståelse for demokratiet«.

Danske Ældreråd er i deres høringssvar også ude med riven og skriver, at forslaget vil medføre, at »en demokratisk medindflydelse og oplysningsforpligtelse går tabt«.

Landsformanden Erik Stagsted kalder det nu »en sejr for nærdemokratiet«, at Thyra Frank bruger bakgearet.

Og i organisationen Dansk Erhverv roser velfærdspolitisk chef Rasmus Larsen Lindblom ældreministeren for at have lyttet til kritikken: »Det er vigtigt med indblik i, hvordan kvaliteten i den enkelte kommune vurderes. Bureaukrati kan godt være på sin plads, hvis det er med til at sikre gennemsigtighed«, siger Rasmus Larsen Lindblom.

Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, havde for et par måneder siden Thyra Frank i samråd sammen med innovationsminister Sophie Løhde (V), fordi de to ministre er kommet med meget forskellige udspil om regelforenkling i ældreplejen.

Sophie Løhde har lanceret en mere ambitiøs plan om at spare 2.000 årsværk ved forenkling af regler og nedbringelse af sygefravær på baggrund af en kulegravning lavet af Finansministeriet, Ældreministeriet og otte kommuner.

Astrid Krag siger, at Thyra Franks nu opgivne forslag med et mål om at spare 300.000 kroner »siger noget om, at ældreministerens arbejde er stort set uden indhold«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Astrid Krag har heller ikke tillid til, at Sophie Løhde kan gennemføre det, hun siger: »Jeg synes ikke, at Sophie Løhde har været i stand til at forklare, hvordan hun vil nå målet om at spare 2.000 årsværk i en ældrepleje, der er under stort pres. Det er ren talmagi«.

Sophie Løhde fastholder i en skriftlig kommentar, at der er alt for meget bøvl og bureaukrati i den offentlige sektor.

»Men der er desværre en tendens til, at mens alle går ind for afbureaukratisering, er det svært at få samme opbakning, så snart det bliver konkret. Ældreministeren skal selvfølgelig lytte til ældrerådene og andre – det er hele meningen med en høring – men hun skal i sidste ende også kunne tælle til 90«.

Sophie Løhde understreger, at hendes eget udspil ikke går ud på at spare ansatte væk: »Vi vil sikre, at flere medarbejdere bruger mindre tid på bureaukrati og mere tid sammen med de ældre. Vi har fremlagt en afbureaukratiseringsreform med 130 konkrete initiativer, som vi arbejder på at realisere«.


Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden