0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det er sket før, men blev holdt hemmeligt: Gladsaxe blev ramt af samme fejl og læk blot fire måneder før kæmpelæk

Kommune mistede en ukrypteret pc med persondata, kort før det skete igen med følger for 20.000 borgere. Forvaltning har holdt sikkerhedsbruddet skjult, men mener ikke, sagerne kan sammenlignes.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Torben Klint/Ritzau Scanpix
Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

En ubeskyttet computer med 20.000 borgeres persondata blev stjålet fra Gladsaxe Rådhus i december. Nu viser aktindsigt, at en parallel sag skete blot fire måneder før.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De 20.000 berørte borgere over hele landet har fået det at vide af Gladsaxe Kommune. Den øvrige offentlighed har fået det at vide, ligesom de folkevalgte i byrådet er blevet oplyst om det fra forvaltningen og borgmester Trine Græse (S):

Det var et »uheldigt sammentræf af tyveri og en menneskelig fejl«, da godt 20.000 borgere i startdecember fik lækket deres fortrolige og i nogle tilfælde følsomme personoplysninger af kommunen.

En medarbejder havde på sin computers skrivebord lagt et regneark med i alt 20.620 borgeres cpr-nummer, adresse, familiære forhold og i nogle tilfælde oplysninger om deres ydelser, handikap og religion. Computeren var, i strid med sikkerhedsregler, ukrypteret og blev i weekenden op til den første dag i december stjålet fra rådhuset.

»Det er vanskeligt at gardere sig helt mod tyveri og menneskelige fejl«, lød det en pressemeddelelse 11. december fra kommunaldirektør Bo Rasmussen.

Men kommunen begik samme fejl og oplevede et helt parallelt fortilfælde blot fire måneder forinden. Det viser en aktindsigt, som Politiken har fået fra kommunen. Inden Politikens mellemkomst søndag har forvaltningen undladt at orientere byrådet samt de berørte borgere om denne første sag.

Aktindsigten viser, at Gladsaxe 20. juli 2018 anmeldte et sikkerhedsbrud til Datatilsynet:

»18. juli 2018 klokken 14.20 konstaterede medarbejder i Gladsaxe Kommune, at pågældendes PC var væk. Medarbejderen er ansat som jobkonsulent, og på skrivebordet på computeren var en liste over ca. 40 borgere, som pågældende er i kontakt med. Listen indeholder navn, adresse og cpr-nummer og oplysninger om job og praktikophold«, lyder det i anmeldelsen.

Uddrag af Gladsaxe Kommunes indberetning til Datatilsynet 20. juli 2018.

Kommunen forklarede til Datatilsynet, hvorfor den valgte ikke at orientere de dengang over 40 berørte borgere om lækket: »Samlet vurderes det ikke, at hændelsen sandsynligvis vil indebære en høj risiko, mens det dog desværre ikke kan udelukkes, at hændelsen kan få konsekvenser for de b