Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rødvin og søde sager er en stor klimasynder - ligesom rødt kød

Skær ned på snold og rødvin og minimer dit madspild. Det koster på klimakontoen akkurat som det røde kød.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den røde bøf er velkendt som en knaldhård klimaknytnæve.

Men langt færre ved, at der også er solide fingeraftryk på klimaet i danskernes forbrug af søde sager, snacks og drikkevarer som sodavand og alkohol.

I vestlige lande som Danmark tegner fødevareforbruget sig for cirka en fjerdedel af klimabelastningen per person.

Skal det mindskes, kræver det både mindre CO2-belastende produktionsformer, og at forbrugerne ændrer på kostens sammensætning.

I en beregning fra DTU Fødevareinstituttet kommer 57 procent af en voksens CO2-bidrag fra animalske produkter.

Heraf er halvdelen fra rødt kød. Men lige så meget som det røde kød - 24 procent - stammer fra søde sager, snacks, sodavand og alkohol.

»Man kommer ikke uden om at skære ned på det røde kød, så det fylder mindre i danskernes måltider«, siger seniorforsker Ellen Trolle fra DTU Fødevareinstituttet.

»Men også søde sager og drikkevarer som kaffe, te og alkohol fylder klimamæssigt. At skære ned på dem vil jo gå rigtig fint hånd i hånd med de generelle kostråd og det sundhedsmæssige.

Forskernes tal viser også, at en gennemsnitsborger alene ved at mindske sit madspild kan reducere sin klimabelastning af den samlede kost med ti procent.

Så der er et stort klimapotentiale ved at snolde mindre, skære ned på rødvinen og minimere sit madspild.

» Når drikkevarerne eksempelvis fylder ret meget, skyldes det, at danskernes forbrug er stort«, siger lektor Lisbeth Mogensen fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

Fødevarestyrelsen satser på at komme med nye anbefalinger på sin hjemmeside sidst på året.

»Det er også overraskende for mig, at klimaaftrykket fra en voksens forbrug af sodavand, alkohol og søde sager er lige så stort som fra det røde kød. Her taler vi jo om fødevarer, der ikke bidrager med noget gavnligt eller uundværligt til kosten, siger Else Molander, enhedschef i Sund Mad og Kommunikation i Fødevarestyrelsen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
    Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

    Henter…

    ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

  • Finn Frandsen

    Du lytter til Politiken

    Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
    Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

    Henter…

    ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

  • Lars Krabbe

    Du lytter til Politiken

    Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
    Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

    Henter…

    ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden