0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skole forbyder Paludans V for sejr-håndtegn

Maglehøjskolen i Ølstykke har forbudt håndtegn af racistisk karakter for at forebygge mobning. Mobbeforsker mener, at elevernes brug af tegnet kan skyldes, at det kilder i spændingen, at Paludan går til grænsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN

Hvis eleverne på Maglehøjskolen laver 'V for sejr' tegnet, skriver lærerne hjem til forældrene.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Asta på 10 år stikker sin pege- og langfinger i vejret, så de danner et V, mens de øvrige fingre er bøjet ind mod håndfladen.

»Det er Paludans V for sejr-tegn. Det er forbudt at gøre på vores skole«, siger hun.

Asta går i fjerde klasse på Maglehøjskolen i Ølstykke, hvor lærerstaben og ledelsen har fundet det nødvendigt at forbyde den racismedømte partileder af Stram Kurs, Rasmus Paludans varemærke – V for sejr-tegnet – efter at flere elever i syvende klasse gik rundt med de to fingre i vejret.

»Vi har talt med dem om, at det, at vi lever i et demokratisk land med ytringsfrihed, ikke betyder, at man kan lave gestikulationer med racistiske undertoner på skolen. De må mene, hvad de vil, men når de er tvunget til at være sammen i skoleregi, så må de holde stødende meninger og holdninger for sig selv«, står der i brevet, som syvendeklassernes lærerteam sendte ud på forældreintra i marts.

»Beskeden til begge klasser er, at hvis de laver tegnet, vil det resultere i, at vi skriver hjem til jeres forældre, da alle former for racistiske ytringer er uacceptable«, forklarer lærerne i brevet.

Paludan er så grænseoverskridende, at det bliver sjovt at lege ham. Men man kan ikke sige én til én, at de så ved at smide håndtegnet abonnerer på hans holdninger

Jeppe Friberg, som er far til 10-årige Asta, synes, at det er »frygteligt, men nødvendigt« at forbyde håndtegnet på Maglehøjskolen.

»Det er fuldstændig rimeligt at forbyde, når det som på mine pigers skole bliver brugt som mobning og til at indikere, at der er bestemte elever, der bliver smidt ud af landet, hvis det stod til Paludan«, siger han.

Skolerne skal reagere

Heldigvis nåede eleverne ikke at bruge V for sejr-tegnet længe nok til, at der var tale om mobning på skolen, forklarer Brian Ustrup, som er matematiklærer i begge syvendeklasser på Maglehøjskolen.

»Det var simpelthen for at forebygge, at vi kunne ende i en situation, hvor de tosprogede elever følte sig krænket. Og fordi eleverne selv italesatte koblingen mellem V-tegnet og Rasmus Paludan, når han ytrer sine meget yderliggående holdninger, så synes vi faktisk, at det er okay«, siger han om bevæggrunden til at sende mailen ud på forældreintra.