Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

Selvfølgelig skal Danmark ligesom i Sverige og mange andre lande have et totalforbud mod neonikotinoider, mener Enhedslisten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten vil fastholde S på forbud mod giftmiddel

Det må være en fejl, når minister vil give dispensation til middel, der kan skade bier, siger Enhedslisten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark skal have et totalforbud mod neonikotinoider, mener Enhedslisten.

»Man har gjort det i Sverige og mange andre lande, så selvfølgelig skal vi også have et totalforbud, når vi nu ved, at det skader vores bier og er langtidsvirkende«, siger partiets miljø- og naturordfører, Mai Villadsen.

Hun er både overrasket og uforstående over for, at den nye miljøminister, Lea Wermelin (S), lægger op til, at landmænd i Danmark fortsat skal kunne søge om dispensation til at benytte pesticidmidlet.

»S var jo enige med os i, at vi selvfølgelig skal forbyde de dræbende pesticider. Jeg håber, det er en fejltagelse fra ministerens side«, siger Mai Villadsen.

Hvad gør Enhedslisten, hvis det viser sig, at det ikke er en fejltagelse, og at landmænd fortsat skal have mulighed for at søge dispensation?

»Det kan jeg nærmest ikke forestille mig. Men hvis det er sådan, så vil vi tage det op i Folketingssalen, og så må hun jo komme derned og forklare sine holdninger«, siger Mai Villadsen.

Mens Socialdemokratiet var i opposition, udtrykte daværende miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, flere gange utilfredshed med, at VLAK-regeringen gav Miljøstyrelsen mulighed for at uddele dispensationer.

»Jeg går stærkt ud fra, at miljøministeren fortsat står på mål for den kritik, som hendes parti dengang gav. Jeg forventer, at hun forbyder pesticiderne«, siger Mai Villadsen.

I et svar til Folketinget fra sidste uge undlader Lea Wermelin at svare på, om hun vil tage initiativ til at indføre et totalforbud mod neonikotinoider i Danmark, så der ikke længere kan gives dispensation til eksempelvis bejdsning af roefrø og vinterraps.

I stedet skriver ministeren, at 'Miljøstyrelsen fører en stram dispensationspraksis'.

Af Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det, at det er styrelsens 'faglige vurdering, at den begrænsede danske anvendelse af midlerne ikke udgør en risiko for bier'.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jon Lund

Kør på to hjul rundt til Bornholms skjulte perler

Læserne tipper:  Det skal du se og smage og opleve på Bornholm

På jagt efter vidunderlige vuer på Bornholm:  Tag med på udsigtssafari

Oplev Bornholm fra en mere fredfyldt side:  Få de tillokkende stier og charmerende cafeer lidt mere for dig selv

Gitte Holtze

Var det noget med 120 kilometers vandring på Bornholm?

Morten Langkilde

På jagt efter de bornholmske bisoner

Anette Claudi/Anette Claudi

Fire gode sommeraktiviteter på Bornholm

Bornholm satser benhårdt på action</