0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Har Rigsadvokaten overreageret: Nye oplysninger i skandale om teledata rejser spørgsmål om drastisk udsættelse af retssager

Rigsadvokatens stop for telebeviser har allerede haft vidtgående konsekvenser. Omfanget og karakteren af fejl i teledata mangler fortsat at blive belyst, men flere centrale kilder fortæller til Politiken, at det drejer sig om mindre fejl, når det kommer til de fejlbehæftede placeringer af telemaster. Det får væsentlige aktører til at overveje, om Rigsadvokaten har overreageret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark

For en uge siden indstillede Rigsadvokaten brugen af telebeviser ved danske domstole. Siden er den principielle forbudssag mod Loyal to Familia og en række andre retssager blevet udsat. Men nu får nye oplysninger væsentlige aktører til at sætte spørgsmålstegn ved, om beslutningen med de vidtrækkende konsekvenser var for drastisk et skridt.

Fra flere centrale kilder med indgående kendskab til sagen har Politiken fået indblik i nogle af de konstaterede fejl i teledata, som umiddelbart ligger til grund for Rigsadvokatens efter eget udsagn »drastiske, men nødvendige beslutning«. De egentlige fejl, som ser ud til at ligge bag beslutningen, betegnes af flere kilder som små, nærmest ubetydelige.

Som konsekvens af Rigsadvokatens instruks er varetægtsfængslede personer i ugens løb blevet sat på fri fod, mens mange andre må sidde varetægtsfængslet i længere tid, fordi behandlingen af deres sag er udskudt. Stoppet for brug af teleoplysninger som bevis i foreløbig to måneder har sat det danske retssystem i undtagelsestilstand.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

  • Pool/Ritzau Scanpix

    Hver fredag frem mod valget laver ’Du lytter til Politiken’ særudgaver om USA. I dette afsnit er USA-korrespondent Sandra Brovall med på Skype fra New York, og i studiet sidder kronikredaktør Marcus Rubin og vært Bo Søndergaard.

    Vi starter den her podcast med en nyhed. De to mænd, der kan blive præsident i USA mødtes i nat i en tv-debat i Nashville og de talte faktisk om politik…

    Mange så den også som den Trumps sidste chance for at redde sit job. Den siddende præsident er nemlig langt bagud i meningsmålingerne, og han hjalp ikke sig selv, da han ved den foregående tv-debat optrådte som en højtråbende bølle. Så det var en anderledes Donald Trump, der stod på scenen i nat, men var det nok til at vinde debatten og måske ligefrem valget?

  • Bertrand Guay/Ritzau Scanpix