I de seneste dage har 9. sal i den markante totårnede runde bygning Portland Towers i Københavns Nordhavn ikke bare myldret med pletfrit klædte kontormennesker, men også med håndværkere, der hamrer og borer.
Her holder firmaet 360 North til. Et navn, der har skabt skræk og vrede blandt mange, som bor i lejeboliger.
For 360 North har været den amerikanske kapitalfond Blackstones danske administrator – med ry for at købe beboelsesejendomme op i bunker, presse hidtidige lejere ud, rive eksisterende køkken og bad ud, erstatte det med nyt og sætte huslejerne op til det dobbelte eller mere for nye lejere.
Men det er ikke kun de fysiske lokaler i tårnet hos 360 North, der bygges om. Hele ånden i den danske Blackstone-virksomhed skal nu transformeres. Fra aggressiv til blid, fra hårdhændet til lyttende, empatisk.
Siden Blackstone i maj overtog den danske virksomhed, er der udnævnt ny topledelse, og de nye direktører fortæller, at »der er gennemført betydelige investeringer for at sætte en helt ny retning for virksomheden«. Til det brug er der behov for et navneskifte.
Så fra nu hedder 360 North derfor noget helt andet:
Kereby.
»Vi vil med det nye navn signalere, at vi kerer os om vore kunder, lejerne«, fastslår den nyansatte chief operational officer, Kenneth Ohlendorff.
Det er altså ikke det engelske ord care? Men det danske ord kere ... er der overhovedet nogen, der bruger det ord mere?
»Nej, men det gør vi. Det skal signalere god gammeldags service«.
Det danske selskab 360 North har arbejdet på det danske boligmarked for den amerikanske kapitalfond Blackstone – nu ændrer det danske firma navn til Kereby.
I et interview med Politiken fortæller nyudnævnte Kenneth Ohlendorff og ceo i Kereby, Lars Pærregaard, hvordan de agter at gøre op med Blackstones og 360 Norths ry som væmmelige boligspekulanter. De har dog ikke ønsket at kommentere konkrete enkeltsager.
»Siden Blackstone tog over i maj, har vi haft gang i en meget stor ændring af vores fokus. Ud over meget andet ændrer vi navn til Kereby for at signalere en væsentlig mere kundefokuseret virksomhed«, fastslår Lars Pærregaard.
Vi vil med det nye navn signalere, at vi kerer os om vore kunder, lejerne
Kenneth Ohlendorff, coo i Kereby
Indtil dato har Blackstone og 360 North sat hele lejerbevægelsen i Danmark i krigshumør og chokeret politikerne på Christiansborg. Om kort tid ventes et lovindgreb, der skal gøre det mindre økonomisk attraktivt for Blackstone og andre investorer at sætte lejeboliger i stand og hæve huslejen betydeligt, så det bliver sværere for lavindkomstgrupper at bo i de store byer.
Eller som boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har erklæret: »Mindre Blackstone. Mere blandet by«.
Det er paragraffen med nummer 5.2 i boligreguleringsloven, politikerne har sigtekornet rettet imod, og som siden 1996 har løsnet den ellers stramme huslejeregulering, når en bolig sættes gennemgribende i stand.
De to nye topchefer i det danske Blackstone-selskab – Lars Pærregaard tiltrådte i sommer efter Blackstones overtagelse af 360 North, Kenneth Ohlendorff for knap to måneder siden – er på det rene med, at navneskiftet til Kereby vil blive udlagt som en slags greenwash; et forsøg på at dække over fortidens synder og få alt til at dufte bedre.
Kenneth Ohlendorff fastslår, at det rigtige tidspunkt for et navneskifte er, »når man føler, at man er parat til at stå på mål for det, navnet skal signalere«.
»At skifte navn gør jo ingen forskel i sig selv overhovedet«, erkender han.
»Det er det bagvedliggende, der er det vigtige. Det har vi arbejdet længe med, medarbejderne kender nu det nye mål og retningen, nu skal vi så lære at komme derhen. Og så er vi klar til navneskiftet«.
Dæmonisering
Ceo Lars Pærregaard har tidligere sagt, at han føler, at Blackstone og 360 North bliver »dæmoniseret«.
»Når man kalder paragraf 5.2 i loven for Blackstonefidusen, synes jeg ikke, det er et fair. Det er jo en paragraf skabt i 90’erne for at skabe incitament til at renovere boligmassen og en paragraf, som mange andre investorer også udnytter. Og den har gavnet samfundet enormt«.
Lars Pærregaard erkender, at Blackstone og 360 North kunne have gjort mere for at svare på kritikken.
Lejerne oplever, at når Blackstone kommer, så er det med håndværkere, der ikke gør deres arbejde ordentligt, og at lejerne ikke kan trænge igennem, når de ringer til jer. Og så har Blackstone et motto ’buy it, fix it, sell it’, som lejerne kun kan opfatte, som at de skal udnyttes mest muligt?
»Det amerikanske udtryk finder ikke anvendelse på den danske forretning. Jeg kan blankt afvise, at jeg har hørt det fra Blackstone. Og efter at jeg blev direktør, har jeg fået et klart mandat fra Blackstone om, at det her skal bare køre ordentligt og etisk, og vi skal være her på den lange bane«, fastslår Lars Pærregaard.
Hvad er det så, I ikke længere skal gøre?
»Jeg vil hellere fortælle, hvad vi skal gøre. Vi skal administrere og drive erhverv på en respektfuld, forsvarlig, professionel vis. Det betyder, at vores lejere for alt i verden ikke skal føle sig presset ud«.
Lars Pærregaard har stoppet en praksis med såkaldte uanmodede henvendelser, hvor lejere er blevet tilbudt op til flere hundrede tusinde kroner for at flytte ud, så 360 North kunne komme til at renovere dem og give huslejen et gok opad.
»Nogle har taget imod beløb, men for Blackstone og for mig vægter det væsentlig tungere, at folk ikke skal føle sig ubeskyttede i deres lejligheder«.
En anden nyskabelse er bedre information, forklarer Lars Pærregaard: »Når vi skal infomere lejerne om en byggesag, skal det ske ordentligt og løbende i byggefasen«.
Kenneth Ohlendorff supplerer med, at de 100 medarbejdere i det nye Kereby »skal komme hjem hver dag og stolt fortælle om, hvordan de arbejder for et Blackstone-selskab, i stedet for at føle, at de skal snige sig langs husmuren«.
Slut med løs service
Et af de nye tiltag er et nyt kundeservicecenter, så man skal kunne komme i kontakt med Kereby 24 timer i døgnet året rundt. Det skal være med den nyeste it, så der konstant er styr på henvendelserne, så der ikke er ventetid, og sager bliver fulgt op. Lars Pærregaard er klar over, at det har haltet med servicen tidligere, fordi den var »hukommelsesbaseret«.
»Vore viceværter har hidtil selv taget imod telefonopkald fra lejerne, mens de sidder i bil på vej fra det ene til det andet, og så skal de skrive en note eller huske, hvad der er sagt, og det er ikke nemt med 35 telefonopkald om dagen. Det er uretfærdigt at kræve, at de skal nå at lave den service, lejerne beder om. Det skal vi have fod på«.
Men I vil vel fortsat gerne have folk til at flytte ud af deres billige gamle lejligheder, fordi I har brug for at sætte i stand og få en forretning ud af den nye højere husleje?
»Jeg skærer det lige ud i pap: Det er forkert. Alle kunder skal være trygge ved at bo hos os. Alle lejemål er og vil forblive uopsigelige for lejerne, og de vil ikke blive udsat for pres for at flytte ud«, fastslår Kenneth Ohlendorff.
Men kan I køre en forretning på mest at udleje billige halvforsømte lejligheder?