Der er udarbejdet over 200 siders redegørelse og afgivet over 100 ministersvar til Folketinget om teledataskandalen. Og justitsminister Nick Hækkerup (S) har på et samråd i januar forsikret, at hver en sten er blevet vendt af myndighederne, og at fokus nu er på at genoprette tilliden mellem borgerne og politiet. Derfor sprang det som en bombe, da Jyllands-Posten søndag fortalte, at et teleselskab igennem 2019 uretmæssigt har fremsendt indholdet af uskyldige borgeres sms-beskeder og såkaldte modpartsnumre til Rigspolitiet.
Politiet havde alene fået en retskendelse om at modtage såkaldt signaleringsdata – data om telefoner, som har været tændt uden at være aktivt brugt i et geografisk område. Men teleselskabet Telenor har reelt udleveret både sms’er med indhold samt data om, hvem de pågældende har kommunikeret med. Det er i strid med retsplejeloven og et brud på de berørte personers datasikkerhed og ret til privatliv.
Af en aktindsigt fra Rigspolitiet fremgår det, at myndigheden gjorde Telenor opmærksom på fejlene 27. marts 2019. Det var få dage efter, at Rigspolitiet selv havde konstateret og rettet den systemfejl, som har forårsaget otte års fejl og mangler i de teledata, der er med til at sende folk i fængsel. I juni fandt Telenor så frem til sin it-fejl, der havde medført den fejlagtige oversendelse af sms-beskeder med indhold: »Vi har iværksat udbedring af fejlen hurtigst muligt ...«, lød det i et svar 7. juni fra Telenor til Rigspolitiet.
10 dage senere kom skandalen om politiets årelange fejl og mangler i teledata frem i offentligheden. Og siden har Rigspolitiet og Justitsministeriet udpenslet, hvordan teleselskaberne også har leveret problematiske teledata til politiet.
Men politiets uretmæssige modtagelse af sms’er og telefonnumre er aldrig blevet oplyst for Folketinget og offentligheden. Heller ikke over for den uafhængige kontrol- og styregruppe, som justitsministeren har nedsat til at tilse borgernes retssikkerhed i affæren.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Du er der næsten
Du behøver ikke et abonnement for at læse artiklen. Det eneste, du skal gøre, er at oprette en profil, og så kan du læse videre.
Opret profilHar du allerede en profil? Log ind her.