0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vandstigninger og hård vind rammer igen Danmark

Ugens vejr begynder med kraftig vind og højere vandstande.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
John Randeris/Ritzau Scanpix
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Varde Å er gået over sine bredder på grund af kraftig blæst og masser af regn mandag

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søndag bød på masser regn og stiv kuling. Det mest voldsomme vejr er mandag aftaget, men dagen vil byde på både forhøjet vandstande, hård vind og regn.

Særligt Vestjylland vil blive ramt af de høje vandstande. Ifølge DMI-vagtchef Klaus Larsen vil især Limfjorden blive påvirket.

John Randeris/Ritzau Scanpix
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Tarphagevejen mellem Oksbøl og Esbjerg er spærret på grund af oversvømmelse mandag. Det er den kraftige blæst og højvande der giver bilisterne problemer. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)

»Der bliver pumpet mere og mere vand ind i fjorden. Først på eftermiddagen vil vandstanden omkring Lemvig toppe og nå 140 cm. over normalt. Vi skal helt hen til natten til onsdag, før det er under den normale grænse», siger Klaus Larsen.

Ifølge vagtchefen vil resten af Danmark ikke opleve samme stigninger. I Kattegat vil vandstanden stige omkring 50-80 cm. Det vil kun kunne ses i havne med meget lav kajkant, som for eksempel Sletten Havn i Humlebæk.

Dagens vejr bliver derfor ikke ligeså voldsomt som i sidste uge.

»Limfjorden vil føle, det er værre end sidste uge, men generelt er det ikke så slemt som sidste mandag. Der kommer ikke bølgeskvulp i det indre farvand«, siger Klaus Larsen.

John Randeris/Ritzau Scanpix
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Varde Å er gået over sine bredder på grund af kraftig blæst og masser af regn mandag (Foto: John Randeris/Scanpix 2020)

På trods af, at vejret ikke bliver ligeså voldsomt, har søndagens stormende vejr og nedbør sat sit præg på det centrale Jylland.

»Store nedbørsmængder betyder, at åsystemer i både Vejle og Kolding er løbet over sine bredder, hvilket har resulteret i vand i gaderne. Også parkeringsanlægget ved Billund Lufthavn har stået under vand« fortæller beredskabsdirektør ved Trekantsområdets Brandvæsen, Jarl Vagn Hansen, til Ritzau.

En blæsende fornøjelse

De høje vandstigninger kommer som resultat af søndagens stormende kuling fra sydvest. Danskerne vil mandag stadig kunne opleve kraftig vind, men under de 23 sekundmeter, som søndagens vind toppede med.

Det blæsende vejr vil - med en kort undtagelse onsdag til torsdag - forsætte frem til næste uge.

»Det bliver en blæsende fornøjelse«, siger Klaus Larsen.