0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Din arbejdsgiver kan tvinge dig til at holde ferie, men kan du også blive sendt hjem uden løn?

Dansk Industri og fagbevægelsen er ikke enige om, hvorvidt virksomhederne kan sende medarbejderne hjem uden løn, men at holde ferie kommer medarbejderne næppe udenom.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Telefonerne kimer hos både arbejdsgivernes organisation og fagbevægelsen. Virksomheder, hvis forretning er næsten helt forsvundet på blot en uge, vil vide, hvordan de kan undgå at betale medarbejderne løn for arbejde, som ikke længere findes, og medarbejderne, hvad deres rettigheder er, hvis de bliver bedt om at gå hjem.

Hvis du bliver bedt om at være på din pind, så må du være på din pind, medmindre der er en konkret risiko for dig

Privatansattes rettigheder er helt anderledes end de offentligt ansattes, som statsminister Mette Frederiksen har lovet at betale løn til, mens de går hjemme.

Vicedirektør Sanne Stadil fra Dansk Industri (DI) og advokat Jeppe Wahl-Brink fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) svarer her på nogle af de oplagte spørgsmål om privatansattes rettigheder og pligter.

Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg afholder ferie nu?

DI: Det vil man kunne, hvis medarbejdere har ferie tilbage, og der ikke er noget lave. Er virksomheden så hårdt ramt af krisen, at den ikke har noget at sætte medarbejderne til, kan den godt bede medarbejderne holde deres restferie eller afspadsere.

FH: Restferie skal varsles en måned i forvejen. Det kan man fravige, hvis der er særlige omstændigheder. Det er min vurdering, at det er tilfældet i den nuværende, meget alvorlige situation, og at nogle medarbejdere derfor kommer til at acceptere at blive varslet til at holde ferie med det samme. Det er svært at svare generelt på afspadsering, for det er reguleret forskelligt i de enkelte overenskomster.

Kan jeg som privatansat blive sendt hjem uden løn?

DI: På det private arbejdsmarked vurderer arbejdsgiveren, hvem der kan arbejde hjemme, og hvem der eventuelt bliver hjemsendt uden løn, fordi der ikke er noget arbejde.

FH: Jeg går ud fra, at arbejdsgiverne vil prøve at finde en løsning, hvor de ikke skal betale fuld løn, men udgangspunktet er, at arbejdsgiveren ikke kan sende medarbejderne hjem uden løn, medmindre der er en særlig bestemmelse i overenskomsten, som gør det muligt.

Hvad gør jeg, hvis min arbejdsgiver ikke sender mig hjem, men jeg selv mener, at jeg burde arbejde hjemmefra?