Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Den tidligere politidirektør i Rigspolitiet Svend Larsen, er udlånt fra sin nuværende stilling som politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi til en ledende funktion i NOST under coronakrisen. Han er således daglig leder af den såkaldte covid-19-stab, der omfatter en række repræsentanter fra det private erhvervsliv.

Helt usædvanligt: Industrien har fået fast sæde i regeringens kontroltårn under krisen

Den nationale operative stab under regeringen har i over en uge haft en række erhvervsaktører siddende med ombord. Folketinget er ikke blevet informeret om konstruktionen, og det vækker undren hos regeringens støttepartier.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En række repræsentanter fra det private erhvervsliv har i disse dage på helt usædvanlig vis fået fast sæde i regeringens koordinerende organ, Den Nationale Operative Stab (NOST). Med Rigspolitiet for bordenden har NOST siden 1. marts haft til opgave at koordinere myndighedernes indsats og styre Danmark gennem corona-krisen. ​

Onsdag i sidste uge blev der etableret et usædvanligt stabsudvalg under NOST kaldet ’covid-19-staben’. I en sidefløj i Rigspolitiets lokaler i Glostrup sidder således repræsentanter fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier, konsulentvirksomheden McKinsey og Kammeradvokaten. Også danske nøglevirksomheder som blandt andre Mærsk, Carlsberg og Novo bidrager. Alle stiller vederlagsfrit deres ekspertise til rådighed, oplyser Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen.

Dansk Industris repræsentant i NOST er direktør Lars Frelle-Petersen, der har en nylig fortid i Finansministeriet og Digitaliseringsstyrelsen.

»Det er ganske usædvanligt, at vi sidder med i NOST, det kender jeg ikke til er sket før. Vi fungerer som koordinatorer, hvor vi er med til at få processerne til at glide. Vi og andre private aktører hjælper myndighederne med at få løst de opgaver, der knytter sig til at udvide både testkapaciteten og omfanget af værnemidler. Vi kan være med til at sikre en dansk produktion af udstyr og bringe nationale og internationale netværk ind«, siger Lars Frelle-Petersen.

Bliver briefet før partiledere

Ifølge Rigspolitiets kommunikationsdirektør får erhvervsrepræsentanterne i NOST daglige briefinger.

»Men de er underlagt de samme regler om fortrolighed og tavshedspligt, der gælder for andre i regi af NOST-arbejdet«, siger Anders Frandsen.

Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt

Ifølge Politikens oplysninger får erhvervsrepræsentanterne dagen i forvejen oplysninger om dele af indholdet på regeringens forestående pressemøder.

Hidtil er partilederne på Christiansborg først blevet briefet få timer før pressemøderne.

Folketinget i uvidenhed

I Folketinget er partierne ikke blevet informeret om de private aktørers rolle i NOST:

»Det er vi ikke orienteret om, og det lyder som udgangspunkt temmelig mærkeligt. Derfor har jeg tænkt mig at spørge ind til, hvad de forskellige private organisationer og virksomheder laver i NOST«, siger Pernille Skipper, politisk leder for regeringens støtteparti, Enhedslisten.

Også Radikale Venstres sundhedsordfører finder de manglende informationer fra regeringen betænkelig:

»Jeg undrer mig meget over, at jeg skal høre det her fra en journalist. Vi er ikke blevet informeret om det. Der kan sagtens være en god grund til arrangementet; der er jo en masse ting, der skal koordineres for tiden, og meget involverer jo logistik og produktion. Men hvorfor så ikke informere om det, så vi er orienteret om indsatsen? Jeg troede, vi var enige med regeringen om, at åbenhed er helt afgørende i denne alvorlige situation«, skriver Stinus Lindgreen i en SMS til Politiken.

Foruden at få forøget kapaciteten af udstyr assisterer erhvervsorganerne med at sikre logistikken, når kritisk medicinsk udstyr skal fragtes hjem fra en verden fuld af eksportforbud, og hvor vestlige lande konkurrerer om det samme udstyr.

Den begrænsede kapacitet til at teste patienter med coronasymptomer har, sammen med værnemidler, været en stor mangelvare. I de seneste uger er selv ældre hjertepatienter med klare coronasymptomer blevet nægtet tests, ligesom mange nøglemedarbejdere i sundheds- og ældreplejen er blevet hjemsendt med små forkølelsessymptomer uden adgang til tests.

Længe forsvarede sundhedsmyndighederne det fornuftige i ikke at teste flere i den nuværende såkaldte afbødningsstrategi. Men efter sundhedsmyndighedernes indledende zigzag-kurs har regeringen besluttet at skrue gevaldigt op for testkapaciteten.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil der i næste uge kunne coronatestes 10.000 danskere hver dag, stigende til 15.000 efter påske. Derudover har regeringen efter påske varslet at udbrede de såkaldte antistoftests, der dels kan påvise, hvilke borgere der efter overstået smitte har opnået immunitet, dels kan kaste lys på det nuværende mørketal om coronasmittens reelle udbredelse.

Tusindvis af raske danskere skal testes

Ifølge Politikens oplysninger arbejder NOST konkret med et såkaldt ’raskespor’, der er en plan om at opstille omkring 50 telte forskellige steder i landet, hvor tusindvis af raske danskere kan blive testet for antistoffer.

Annonce

Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen, kan ikke sige noget om det, der ifølge Politikens oplysninger kaldes ’raskesporet’. »Der kan i en forberedelsesfase forberedes forskellige scenarier, men man afventer fortsat den videre strategi for brugen af tests«, siger Anders Frandsen. ​

Statens Serum Institut er tovholder på den kommende teststrategi. Om ’raskesporet’ svarer faglig direktør Kåre Mølbak i en mail, at »det er en postgang for tidligt (at svare på, red.)«.

Større kapacitet åbner for ny strategi

DI’s Lars Frelle-Petersen forventer, at nøglevirksomheders medarbejdere inden for eksempelvis fødevare- og lægemiddelindustrien bliver prioriteret, når antistoftests tilbydes. Generelt ser han store perspektiver i, at der nu er blevet skruet gevaldigt op for testkapaciteten:

»At få flere tests og antistoftests udbredt er med til at fjerne en stor del af mørketallene på, hvor mange der er og har været smittet. Opbygning af testkapaciteten har betydning på alle måder og vil understøtte den strategi, som man end måtte vælge fremad«, siger han. ​

Opdateret klokken 22.30 med citat fra Radikale Venstre.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts