0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Huawei Denmark har kontor i Sydhavnen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Avis har fået aktindsigt: Huawei forsøgte at påvirke statsminister i truende tone

Den kinesiske techgigant Huawei har i breve til to danske statsministre forsøgte at øve indflydelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den kinesiske teknologivirksomhed Huawei har gennem flere år forsøgt at påvirke den danske statsminister. Mindst et brev er direkte truende.

Det viser en brevveksling mellem Huawei og to danske statsministre, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Flere af brevene indeholder gentagne anmodninger om at lade Huawei deltage i fremtidens danske telenet.

Et af brevene indeholder en direkte advarsel om økonomiske konsekvenser, hvis Huawei ikke behandles som ønsket, skriver Berlingske.

Det er et brev til tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det lander i marts 2019, hvor Huawei og TDC forhandler om en mulig milliardkontrakt.

I brevet skriver Huaweis direktør, at andre kinesiske virksomheders lyst til at investere i Danmark vil blive 'alvorligt påvirket', hvis Huawei kommer i 'knibe'.

Peter Munk Christiansen, som er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet med stor viden om lobbyisme, siger til Berlingske, at det ikke i sig selv er usædvanligt at sende breve til regeringen.

»Men dette er usædvanligt, fordi det får karakter af en trussel«, siger han til avisen.

Huawei selv afviser den truende tone i et skriftligt svar til Berlingske.

Huawei: Vi passer blot vores forretning

Virksomheden ønsker ikke at blive involveret i politiske diskussioner, men blot at passe sin forretning, lyder det.

Huawei er af den amerikanske regering blevet beskyldt for at spionere mod vestlige lande for den kinesiske regering.

Det afviser techgiganten og den kinesiske regering.

I marts sidste år droppede det danske teleselskab TDC en kontrakt med Huawei som leverandør af et nyt 5G-netværk i Danmark. I stedet gik TDC over til svenske Ericsson.

Beslutningen kom efter debat om Huawais forbindelser til den kinesiske regering.

»Naturligvis er vi ikke blinde for politikeres og myndigheders bekymring i debatten om Huawei, for vi har altid haft en tæt dialog med myndighederne, da TDC driver kritisk national infrastruktur«, sagde Allison Kirkby, TDC's daværende topchef, til Berlingske sidste år.

Ifølge Huawei selv er det senest lykkedes firmaet at etablere 5G på Mount Everst.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden