0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Da først Københavns Politi fik mistanke om, at en drabsmand havde været på spil i bebyggelsen på Vangehusvej på Østerbro, gik det stærkt. En nu 28-årig mand blev anholdt og sigtet for drab. Han er blevet dømt for to af de tre drab på de tre ældre - alle i starten af 80’erne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet overså tegn på rovmord hos tre afdøde ældre

Søndag afgør Københavns Byret, om en 28-årig mand skal dømmes for drab på tre ældre beboere på Østerbro.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da tre pensionister i februar og marts sidste år afgik ved døden i samme boligblok i København, var der ifølge de tilkaldte politipatruljer intet mistænkeligt ved dødsfaldene.

De efterfølgende ligsyn gav heller ikke anledning til løftede øjenbryn.

Men årvågne og undrende familiemedlemmer fik politiet til at dvæle ved først det ene dødsfald og siden de øvrige to.

Herefter blev en usædvanlig fortælling om rovmord udfoldet.

Da først Københavns Politi fik mistanke om, at en drabsmand havde været på spil i bebyggelsen på Vangehusvej på Østerbro, gik det stærkt.

En nu 28-årig mand blev anholdt og sigtet for drab.

Efter 15 måneder med efterforskning, juridisk arbejde og retsmøder med forklaringer fra 50 vidner nærmer drabssagen sig sin afslutning.

Søndag afsiger et nævningeting i Københavns Byret kendelse om skyld. Formentlig når nævningetinget også at nå til enighed om, hvilken straf den tiltalte skal have. Hvis han altså kendes skyldig.

Selv nægter den 28-årige mand sig skyldig i drab. Han har ikke kvalt Inez Hasselblad, Peter Jensen Olsen og Eva Hoffmeister – alle i starten af 80’erne – sådan som anklagemyndigheden hævder.

Ifølge senioranklager Søren Harbo har den unge mand begået rovmord. De tre pensionister blev med gennemført kynisme kvalt, så han kunne frarøve dem deres betalingskort.

Svært afvigende med stærke psykopatiske træk

Anklageren kræver den tiltalte idømt livsvarigt fængsel.

Lange kontoudtog viser, at to af de ældres betalingskort blev brugt på biografbilletter, cafébesøg, pizza og taxature efter deres død.

Den tiltalte erkender at have misbrugt deres dankort. Men han har ikke gjort mere end det, har han fastholdt i retten.

I løbet af retssagen er der tegnet et billede af en formodet gerningsmand med en drøm om at gøre karriere i musikbranchen, som har venner og kæreste. Men som også har en mørk fortid.

Som den formentlig yngste nogensinde i Danmark blev han i 2011 idømt forvaring først i byretten og siden i landsretten.

Han blev dømt for som 17-årig at have voldtaget en 14-årig veninde samt for et voldtægtsforsøg og et drabsforsøg begået mod en af hans mors veninder.

Sagen endte i Højesteret, hvor den tidsubestemte indespærring blev vekslet til en langt mildere dom i form af syv års fængsel.

Det skete med henvisning til mandens unge alder.

En mentalundersøgelse, som er blevet fremlagt i Københavns Byret, har konkluderet, at manden er svært afvigende med stærke psykopatiske træk.

Det er usædvanligt, at en person tiltales for flere uafhængige drab. I tidligere drabssager med flere ofre har ofrene oftest været i familie med hinanden, og de er blevet slået ihjel på én gang.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden