0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter dødstrusler vil Soundboks opfinder lære unge at feste med god stil

Mål din fest på richterskalaen, lyder reklamen for Soundboks, en bærbar højttaler til udendørsbrug. Opfinderen erkender naboproblemer, men lægger op til dialog med de unge om nye spilleregler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER


En batteridreven højttaler, der kan spille med 122 decibel, hvilket svarer til at stå forrest til en livekoncert, er solgt i 30.000 eksemplarer alene i Danmark.

Men i stedet for at høste anerkendelse for iværksætteri har Soundboks udløst højlydte protester fra naboerne til kaj, strand og park. Faktisk har opfinderen modtaget dødstrusler efter en artikel i Politiken sidste år.

»Jeg synes, det er en absurd debattone. Men det nytter ikke, at jeg lægger mig ned og bliver ked af det. I stedet prøver jeg at finde ud af, hvad der får folk til at føle så stærkt, at de bliver så voldsomme i deres tone«, siger administrerende direktør Jesper Theil Thomsen, der i dag er 25 år.

Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

Direktør Jesper Theil Thomsen der har fremstillet de 30.000 Soundboks-højttalere til det danske marked, som nu giver problemer for udefesternes naboer.

»Vores undersøgelse har ført til brevet ’Det er tid til, at vi tager ansvar’, som vi har sendt ud til vores brugere i sidste uge. Det er vores perspektiv. Det er en anerkendelse af, at der er nogle unge, der ikke kan finde ud af det, men så er der også masser af unge, der har reageret på min opfordring om at skrive til mig om, hvad vi kan gøre«.

Islands Brygge er ikke i orden

Men det er vel forståeligt, at folk bliver vrede, når områderne omkring deres soveværelse pludselig er en stor fest?

»Ja. Der er et problem – og det, de oplever på eksempelvis Islands Brygge, er ikke i orden. Det er dog vigtigt at huske, at det er et fåtal af de unge. Samtidig oplever vi, når vi engagerer os med de unge, at de rigtig gerne vil være med til at finde en løsning. Men de savner en dialog«.

Jeres mission med produktet er, at høj musik bringer folk sammen i nye fællesskaber. Hvad tænker I om, at I rundt om i Danmark medvirker til at skabe fjendskab mellem grupperinger?

»Vi kan gøre mere for at sikre hensigtsmæssig brug af Soundboksen. Vi kommer med en guide til at feste hensynsfuldt, der blandt andet inkluderer et kort over København, som viser, hvor man i hvert fald ikke skal stå. Og hvordan man kan indstille højttaleren, så den generer mindst muligt. Vi ved, at langt størstedelen ikke gør det af ond vilje«.

Er tættere på de unge

»Vi håber, vi kan være et bindeled, så de unge ikke bare bliver skåret over en kam ud fra de dårlige eksempler. Vi startede Soundboks som 19-årige, så vi ved, hvordan de har det. Men vi kan også se den anden side og støtter overborgmester Frank Jensens forslag om mere politi på Islands Brygge, og vi er også klar til at se på, hvilke muligheder der er for regulering af det tilladte lydniveau visse steder i byen«.

»Men vi mener også, at det er vigtigt at se på lang sigt. For hvis bare man lukker Islands Brygge og Nordhavn ned, så løser man ikke problemet. Så flytter man det bare. Vi er nødt til at lave nogle tilbud til de unge — steder, hvor de kan tage hen og være uden at forstyrre. Som man gjorde det med skaterne, der fik særlige anlæg«.

Hvordan går det med den dialog?

»I forrige uge havde vi et rigtig godt møde med teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune, og vi tror, vi kan spille en rolle, især når det skal kommunikeres ud til de unge«.

Nej til begrænsning

Har du overvejet at lave tekniske begrænsninger på Soundboksen?

»Nej. Den er bygget til at skabe fantastiske oplevelser på festival og til fest – og langt de fleste af de næsten 100.000 Soundbokse i verden gør præcis det. Men det betyder ikke, at den skal stå midt inde i byen og spille så højt. Det er jo som en bil — som gerne skulle kunne køre i hvert fald 110 kilometer i timen — den skal ikke køre med 110 kilometer i timen alle steder«.

HiFi Klubben skriver i en reklame: ’Skal din fest kunne måles på Richterskalaen? Dette monster af en batteridrevet Bluetooth-højttaler holder til alt og går aldrig kold’. Det kan måske godt få det til at løbe køligt ad ryggen på en nabo?

»Vi styrer ikke, hvordan HiFi Klubben markedsfører vores produkt. Teksten er tydeligvis forfattet med et glimt i øjet, men jeg ved, at HiFi Klubben er ved at udfase netop denne annonce, efter at vi sammen har haft en dialog om problematikken«.

Men udgangspunktet for produktet var vel at lave larm i gaden?

»Nej, vi lavede det ikke til larm i gaden. Men til campfest på Roskilde Festival. Og til at lave nogle fantastiske fester, hvor man har spurgt naboen om lov. Ikke til at spille på maks. på Islands Brygge«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden