0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Lekfeldt (arkiv)/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)/Ritzau Scanpix
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cheføkonom: Der er to stærke lyspunkter trods sidste uges høje ledighedstal

Selv om antallet af ledige steg i sidste uge, tyder noget på, at der igen er ved at komme gang i ansættelserne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er i stigende grad trafik ind og ud ad de danske jobcentre, hvor der er et voksende antal nye ledige - men også flere, der afmelder sig som ledige end på noget andet tidspunkt under coronakrisen.

Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

I sidste uge rundede kalenderen 1. juli, hvor mange økonomer havde frygtet, at en stor gruppe mennesker, der blev opsagt med tre måneders varsel i april, ville dukke op på jobcentrene for at melde sig ledige.

Og der var ganske rigtig over 8000, der 1. juli meldte sig ledige. Det var med til at skubbe antallet af nytilmeldte ledige op på næsten 17.000 sidste uge.

Det er det højeste antal nytilmeldte ledige siden slutningen af marts.

Samtidig med at det strømmer ind med nye ledige, er der dog også i stigende grad en modgående trafik.

I sidste uge var der nemlig over 13.000, der afmeldte sig som ledige. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de har fået et job.

De kan også være afmeldt som ledige på grund af en sygemelding, fordi de er gået på barsel eller har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

I år har 55 procent afmeldt sig, fordi de er kommet i job.

Af de to modsatrettede strømninger var trafikken ud af arbejdsmarkedet stærkest, og derfor blev der i sidste uge for tredje uge i træk flere ledige.

Selv om det umiddelbart er skidt nyt, kunne det være værre, forklarer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

» Der er to stærke lyspunkter trods sidste uges høje tal. For det første bærer de mange nytilmeldte ledige et betydeligt præg af den første økonomiske bølge, som ramte helt tilbage i marts, hvor en del først optræder i ledighedstallene nu«.

»Det er med andre ord ikke en anden økonomisk bølge, som aktuelt skyller ind over landet«.

»For det andet, er der tilsvarende rigtig mange, som afmelder sig ledighed. Det er utrolig glædeligt, da det er et udtryk for, at økonomien også er ved at genstarte visse steder i takt med genåbningen«, skriver han i en analyse.

I alt er ledighedskøen vokset med 49.371 personer siden 9. marts.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden