0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vognmand kræves idømt fængsel for udnyttelse af chauffører

Transportfirma kom i fokus, da det kom frem, at selskabets chauffører levede under usle kår nær grænsen. Direktør afviser anklager.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det vakte opsigt, da optagelser fra en lejr ved Padborg nær den dansk-tyske grænse blev offentliggjort tilbage i 2018.

På billederne optrådte personer, der var indlogeret under yderst primitive kår. Angiveligt var der tale om udenlandske chauffører, der arbejdede for transportfirmaet Kurt Beier.

Samtidig florerede oplysninger om timelønninger helt ned til 15 kroner.

Transportfirmaet blev efterfølgende politianmeldt, og Syd- og Sønderjyllands Politi tog hul på en større efterforskning af forholdene i virksomheden.

Knap to år senere har anklagemyndigheden nu rejst tiltale mod Kurt Beier Transport A/S og flere ledende personer i virksomheden.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf til de tiltalte.

Politiets efterforskning har fokuseret på selskabets ejerforhold og økonomi. Desuden har man set på chaufførernes kontrakter, boligforhold og løn - og om der har været tale om menneskehandel.

I løbet af efterforskningen har politiet blandt andet afhørt 30 chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka.

Tre nuværende og tidligere ledende personer i virksomheden tiltales for såkaldt åger af særlig grov beskaffenhed. Præcist hvad denne åger består i, fremgår ikke af pressemeddelelsen.

Men af straffeloven fremgår det, at man kan straffes for åger, hvis man udnytter en anden persons økonomiske eller personlige vanskeligheder eller manglende indsigt.

Udnyttelsen skal i så fald ske med det mål at »opnå eller betinge en ydelse«, som ikke stemmer overens med betalingen.

Ikke tiltalt for menneskehandel

Anklagemyndigheden har desuden rejst tiltale for blandt andet overtrædelse af udlændingeloven, byggeloven og bygningsreglementet.

Til gengæld har anklagemyndigheden opgivet at rejse tiltale for menneskehandel.

Og det ærgrer fagforeningen 3F, som i sin tid afslørede chaufførernes forhold i lejren ved Padborg.

»Jeg er rystet over, at denne sag ikke kan forfølges som menneskehandel«, siger Jan Villadsen, der er formand for 3F Transportgruppe, i en kommentar.

»Jeg vil følge sagen meget nøje, og jeg håber, at de tiltalte får den straf, som anklagemyndigheden lægger op til, da det her er noget af det groveste, jeg har set i alle mine år i transportbranchen«.

De chauffører, som sagen drejer sig om, var ansat ved et polsk transportfirma, der leverede ydelser til Kurt Beier Transport.

Det er advokat Anders Nemeth, der er forsvarer for Kurt Beier Transport A/S og en af de tiltalte. Han vil påstå frifindelse i sagen.

»Anklagemyndigheden har dybest set rejst tiltale for åger mod en dansk virksomhed for ikke at køre med danske mindstelønninger i virksomhedens udenlandske datterselskab. Hvis det er strafbart, særligt i en situation hvor man til fulde har levet op til mindstelønskravet i det relevante land, vil mange danske virksomheder få et problem«, siger Anders Nemeth til TV Syd.

Det er endnu ikke planlagt, hvornår sagen skal for retten.

ritzau

Læs mere: