0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sygeplejerske snagede i kendte danskeres journaler

En nu fyret medarbejder lavede 215 uberettigede opslag i patientjournaler på sygehus i København.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Tidligere ansat tilgik fortrolige og personlige oplysninger på i alt 215 patienters journaler, herunder flere kendte danskere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Et eklatant tillidsbrud«, siger hospital om fyret medarbejder, der 336 gange slog op i patientjournaler.

En tidligere ansat på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har gennem flere år snaget i 215 patienters journaler.

Journalerne tilhørte blandt andet fremtrædende politikere og andre kendte personer. Det fremgår ifølge Jyllands-Posten af et notat sendt fra Region Hovedstadens it-afdeling til regionsrådet.

Sagen er meldt til Datatilsynet og politiet.

Region Hovedstaden bekræfter sagen over for Ritzau.

Regionen oplyser, at det er en sygeplejerske, der har lavet i alt 336 uberettigede opslag i patientjournaler.

Opslagene blev foretaget fra maj 2017 til januar 2020. Herefter blev sygeplejersken bortvist og afskediget.

Ifølge hospitalsdirektør Anne Jastrup Okkels fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital var sygeplejerskens adfærd fuldstændig uacceptabel.

Af samme grund blev medarbejderen bortvist, kort tid efter at der opstod mistanke om, at vedkommende snagede i journalerne.

»Medarbejderen har misbrugt den betroede stilling, hun har haft. Og hun har misbrugt den groft«, siger Anne Jastrup Okkels til Ritzau.

»Det er rigtig ærgerligt for de mange læger, sygeplejersker, radiografer og andre sundhedsansatte, som hver eneste dag lægger stor vægt på at omgås borgernes fortrolige oplysninger med den respekt, det kræver, for at borgerne kan have tillid til os«.

»På den måde er der sket et eklatant tillidsbrud«.

Mistanken til sygeplejersken opstod, kort efter at Region Hovedstaden opgraderede et logningssystem, der overvåger, hvem der laver opslag i patienternes journaler.

Systemet blev kort fortalt mere fintmasket. Men det forhindrer ikke nødvendigvis, at en ansat kan lave uberettigede opslag igen.

»Vi har fanget denne medarbejder netop med en mere fintmasket logning. Men man kan ikke udstede garantier«.

»Ud over at man kan opstille en række kontrolmekanismer, så er der jo et behov for, at vores hospitalsansatte har adgang til journalerne«, påpeger Anne Jastrup Okkels.

Hun ved ikke, hvorfor sygeplejersken lavede de 336 ulovlige opslag.

»Umiddelbart er der i vores grundige undersøgelser ikke noget, der tyder på, at oplysningerne i øvrigt er blevet misbrugt«.

»Men sagerne er blevet meldt til politiet, som blandt andet har til opgave at følge op på den del«, siger hospitalsdirektøren.

Af notatet fra Region Hovedstadens it-afdeling fremgår, at der er tale om opslag på kendte personer og fremtrædende politikere samt på sygeplejerskens kolleger, bekendtskaber og børn.

Regionen vil den kommende tid - via e-boks - kontakte de borgere, som er blevet udsat for de uberettigede opslag.

ritzau

Læs mere: