0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Kilder til Politiken: 775.000 grønne biler skal betales af højere afgifter og vejskat

En ny aftale skal skaffe 775.000 grønne biler i 2030. Regningen betales af en højere registreringsafgift, ejerafgift samt et nyt CO2-tillæg på benzin- og dieselbiler. Derudover skal en ny vejafgift for lastbiler på sigt betale regningen på den anden side af 2025, står der i et aftaleudkast, som Politiken kender indholdet af.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen nærmer sig en aftale om fremtiden for landets bilpark.

Ifølge et aftaleudkast, som regeringen, Radikale, SF og Enhedslisten har nikket til, vil man frem mod 2030 sikre i omegnen af 775.000 el- og hybrid biler. Tallet dækker over både personbiler og varevogne.

Det ligger et stykke fra den ene million elbiler, som regeringens støttepartier har krævet. Til gengæld skaffer aftalen en CO2-besparelse på 2,1 mio tons. i 2030, hvilket er cirka dobbelt så meget, som regeringen lagde op til.

Det lykkes ikke for regeringen at lave en bred aftale med Venstre og Konservative, som meldes ude af flere af de partier, som i eftermiddag afslutter de sidste forhandlinger.

Ifølge aftaleudkastet, som Politiken er bekendt med, skal der pilles ved flere afgifter.

Først og fremmest aflyses de kommende afgiftstigninger på elbiler, som skulle træde i kraft 1. januer. Det gælder dog ikke de dyreste elbiler fra producenter som Tesla og Porche, der stadig står til at få hævet registreringsafgiften med mellem 40.000 og 250.000 kr.

Vejafgift og CO2-tillæg

For at få færre til at købe benzin og dieselbiler vil aftalepartierne hæve både registreringsafgift og ejerafgiften for disse. Derudover skal der laves et CO2-tillæg som en del af registreringsafgiften, der er målrettet biler, der udleder meget CO2. Afgiftsstigningerne vil også ramme nuværende ejere af benzin- og dieselbiler. Præcis hvor stor ekstraregningen bliver afhænger af, hvilken bil man har.

Et nybrud i aftalen er en kilometerbaseret lastbilafgift. Afgiften forventes indført i 2025 som en såkaldt vignetordning – et særligt klistermærke i lastbilernes forrude. Det skal give erhvervet tid til at omstille sig. Lastbilafgiften betragtes som et muligt første skridt på vejen mod reel roadpricing i Danmark.

Blandt de mindre elementer ligger et nyt fradrag på omtrent 20.000 kr. for delebiler.

Der er pressemøde om aftalen klokken 16.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce