0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

110 plejehjemsbeboere er døde med corona på 2 uger - først nu skruer regeringen op for testning

Siden i sommer har der været efterlyst hyppig testning på plejecentre. De seneste uger er smitten eksploderet, og først nu skruer regeringen op for testning af personalet. De mest udsatte borgere i epidemien er blevet svigtet, siger FOA og Alzheimerforeningen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg

I alt er 440 plejehjemsbeboere døde med covid-19, svarende til 36 procent af alle coronarelaterede dødsfald. I alt 309 plejehjem har haft smitten inden for dørene, de 220 af dem inden for de seneste to uger.

Danmark

Alene inden for de seneste to uger er der konstateret coronasmitte på 220 danske plejehjem. I samme periode er 110 plejehjemsbeboere døde med covid-19, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut. Samlet udgør plejehjemsbeboere nu 36 procent af samtlige coronarelaterede dødsfald i Danmark, og dertil skal lægges et ukendt antal coronadødsfald i den øvrige ældre- og plejesektor.

Liv kunne være reddet, hvis myndighederne havde lyttet til os og ikke havde nøjedes med blot at teste personalet hver 14. dag, siger FOA, der repræsenterer 75.000 ansatte i ældresektoren.

»Vi har hele tiden skreget efter en strengere teststrategi. I stedet valgte man at fokusere den øgede testkapacitet på de unge og den øvrige befolkning. Det er fuldstændig håbløst, at man stillede kviktests til rådighed for nysgerrige borgere op til jul, mens der kun er blevet testet hver 14. dag på plejehjemmene. Selv om de kviktests ikke fanger alle, så fanger de dem, som aktivt kan bære smitten videre«, siger Torben K. Hollmann, formand for FOA’s social- og sundhedssektor.

Fra dag 1 i epidemien har det fra regeringen lydt, at der skulle slås ring om de ældre og udsatte borgere i plejesektoren, men stort set lige siden har der været efterlyst handling bag ordene i form af først værnemidler og siden en jævnlig og systematisk testning af ansatte, beboere og besøgende.

Politiken beskrev problematikken på forsiden allerede i juni, hvor EU’s smitteagentur, ECDC, anbefalede en hyppig og systematisk testning af plejehjemspersonale og beboere, da »denne strategi har vist sig at være effektiv til at reducere smittespredningen og forhindre tilfælde og dødelighed i institutionerne«.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere