0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forlig skal løse problem med flere ældre og færre medarbejdere

140 millioner kroner skal lokke flere til at arbejde som social- og sundhedsmedarbejdere, og fordele for seniorer skal holde dem i arbejde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Der bliver brug for alle kræfter til at holde gang i det stigende antal ældre, der vil komme i de kommende år. Ny overenskomst skal gøre det mere attrakt at arbejde med ældre. Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny overenskomst for omkring 500.000 medarbejdere i kommunerne skal bidrage til at løse det helt store problem for kommunerne og for velfærdsniveauet i de kommende år:

Antallet af ældre, som skal have hjælp i hverdagen, stiger markant. Men det gør antallet af medarbejdere ikke. Tværtimod vil der i de kommende år være et stort antal kommunalt ansatte, der trækker sig tilbage fra deres job.

Derfor indgår der både en rekrutteringspulje, der skal lokke flere unge ind i arbejdet som social- og sundhedsmedarbejdere, og en plan, der skal få de ældre medarbejdere til at udskyde den dag, de vælger arbejdet fra til fordel for pension eller efterløn.

»Det er det, der skal sikre, at vi fremover kan levere ældrepleje på højt niveau«, sagde borgmester Michael Ziegler (K), der har været kommunernes chefforhandler, da parterne mandag morgen præsenterede en ny treårig aftale.

Med aftalen afsættes der 140 millioner kroner til en pulje, som målrettet skal bruges til at rekruttere social- og sundhedsmedarbejdere.

»Det skal forhandles i de næste to uger, hvordan vi bruger dem«, siger Michael Ziegler.

»Man kan for eksempel få de ansatte hurtigere op på et højere lønniveau. Man kan også give noget på elevlønnen. Det er det, der skal forhandles«.

Rekruttering og ligeløn

Der var også en rekrutteringspulje i den overenskomst, der blev aftalt i 2018 efter nogle af de hårdeste og mest langvarige forhandlinger for de offentligt ansatte, som er set længe.

Dengang var beløbet større end i den nye overenskomst, men det var den samlede ramme også. Denne gang har coronakrisen lagt et vist pres på forhandlingerne.

Vi er tilfredse med det, vi har opnået. Vi synes faktisk, at vi er landet rigtig godt

Det er ikke mindst Kommunernes Landsforening, der har ønsket at få afsat penge til at rekruttere social- og sundhedsmedarbejdere, og KL havde også ønsket at få afsat flere penge.

Men Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de offentligt ansatte, havde også andre grupper som pædagoger og skolelærere, som man ønskede at tilgodese. Og så ønskede forhandlingsleder Mona Striib, der er formand for FOA, at der ligeledes blev afsat penge til en lavtløns- og ligelønspulje. Det endte med, at der blev afsat 140 millioner til det formål.

Og så kunne Mona Striib erklære sig »tilfreds med, at vi har fundet en samlet balance med både en lavtløns- og ligelønspulje og en rekrutteringspulje«.

Fordele til seniorer

Med den nye overenskomst har de kommunalt ansatte og arbejdsgiverne desuden aftalt, at de skal gøre en ekstra indsats for at holde de rutinerede medarbejdere, seniorerne, i arbejde, så de ikke lader sig friste af muligheden