0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spildevand skal testes for coronavirus på Bornholm

Regeringen har nævnt spildevandstest som eksempel på en måde at give et bedre billede af smitte i samfundet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Regeringen har nævnt spildevandstest som eksempel på en måde at give et bedre billede af smitte i samfundet.

Danmark

I onsdagens aftale om en delvis genåbning af Danmark besluttede regeringen sammen med et flertal i Folketinget at iværksætte forsøg med overvågning af coronavirus i spildevand.

Det var en del af indsatsgruppens indstilling for genåbning af Bornholm. Her lød det, at der skal suppleres med forsøg med spildevandsovervågning, når dette er klart.

Danva, der er interesseorganisation for drikkevands- og spildevandsselskaber, bekræfter i en pressemeddelelse, at der arbejdes på, at spildevandet skal testes som forsøg på Bornholm.

Danva arbejder sammen med Statens Serum Institut (SSI) om overvågningen.

Bornholms borgmester, Thomas Thors (S), kan dog ikke bekræfte, at Bornholm bliver forsøgskaninen.

»Vi har endnu ikke fået nogen henvendelse. Men hvis regeringen vælger Bornholm, er vi klar til opgaven«, siger han til Ritzau.

Kan måles i vandet, inden symptomer viser sig

Danvas direktør, Carl-Emil Larsen, anser overvågning af spildevand som et nyttigt redskab i kampen mod corona.

»Da covid-19 kan måles i spildevandet, inden symptomer viser sig hos de smittede personer, kan det give et forspring på et par dage«.

»Man kan fortage målinger strategiske steder, så man kan holde øje med, om for eksempel elever på en efterskole eller ansatte på en virksomhed er fri for smitte. Det betyder, at man i realiteten lokalt kan indrette bobler, som kan overvåges effektivt«, lyder det.

I begyndelsen af februar sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at han forventede, at man ’inden for en overskuelig fremtid kan anvende test på spildevand i Danmark’.

Han bad efterfølgende SSI om at udforme et oplæg til, hvordan og hvornår spildevandstest kan bruges som et redskab i teststrategien.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere