0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foldschack: »Det vil være ulovligt at skille mødrene fra børnene. Det tror jeg, forligspartierne er klar over«

En politisk aftale om at adskille danske børn i fangelejrene i Syrien fra deres mødre vil blive mødt med modstand af de kurdiske myndigheder og støde ind i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger advokat Knud Foldschack.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

I alt 19 danske børn er strandet i de kurdisk kontrollerede fangelejre al-Roj og al-Hol i det nordøstlige Syrien. Børnene er mellem et og 14 år, og de ni ældste er født i Danmark. De ti yngste er født i konfliktzonen. Nu skal en tværministeriel taskforce undersøge mulighederne for at evakuere børnene til Danmark uden deres forældre.

Danmark

Børns rettigheder kan ikke gradbøjes, og derfor er eneste juridisk holdbare løsning, at de danske børn i fangelejrene i Syrien hjælpes tilbage til Danmark sammen med deres mødre.

Det vurderer advokat Knud Foldschack, i en kommentar til regeringens brede politisk aftale om at nedsætte en tværministeriel taskforce, der skal undersøge mulighederne for at evakuere børnene i al-Hol og al-Roj lejrene i Syrien til Danmark. Uden deres forældre.

»Hvis jeg skal tænke positivt, og det er en lille smule svært, så er det en udrednings- og forhalingsaftale. Det er positivt, at man udreder sagen juridisk, får den væk fra politikernes bord og over i en task force, som kan se på det humanitære og, ikke mindst, det juridiske aspekt i sagen«, siger han.

Tirsdag afviste det kurdiske selvstyre, ifølge Berlingske, at børn med dansk tilknytning i fangelejrene i området kan blive hentet til Danmark uden deres mødre.

Knud Foldschack har for nylig stævnet den danske stat på vegne af foreningen Repatriate The Children Denmark for ikke at hjemtage fem danske søskendebørn, som ifølge foreningen lever under »livstruende« forhold i lejrene i Syrien.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

For abonnenter