0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Seks skal blive i fængsel for bistand til terrorplaner

13 personer er fængslet i sagskompleks om terror. Mandag krævede seks af dem løsladelse, men fik et nej.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Politiet mistænker en gruppe anholdte i Danmark og Tyskland for at sympatisere med terrororganisationen Islamisk Stat og for at have planlagt et eller flere terrorangreb mod ukendte mål. I februar blev flere mennesker anholdt, og der blev foretaget ransagninger på to adresser i Holbæk.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er tilstrækkelig med kød på politiets terrormistanke mod seks mænd og kvinder til, at de fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

Ved Retten i Holbæk har dommer Kinna Eidem mandag bestemt, at de fire mænd og to kvinder skal blive bag tremmer foreløbig frem til 3. maj.

Retsmødet foregik for lukkede døre, men inden tilhørere og pressefolk blev bedt om at forlade retslokalet, blev de sigtede ført ind i retten og anbragt bag deres forsvarsadvokater i behørig coronaafstand.

Den ene kvinde græd. Hun ønskede at tale med en af tilhørerne, en anden kvinde. Men svaret fra de politifolk, der stod for bevogtningen var ved retsmødets begyndelse et nej.

Efter retsmødet fik kvinden dog lov til at give den anden kvinde et kram, efter at hun havde fået dommerens afgørelse om, at hun og de fem øvrige sigtede skal forblive fængslet foreløbig frem til 3. maj.

Hidtil ukendt sigtelse blev læst op

Anklager Kirsten Waage Jensen imødekom inden dørlukningen et ønske fra de fremmødte journalister om at læse sigtelsen mod de seks op. Sigtelsen har indtil videre ikke været offentlig kendt.

De seks er sigtet for at bistå syv andre sigtede i samme sag i forbindelse med planlægningen af en terrorhandling i form af manddrab begået med skydevåben og bomber i Danmark eller Tyskland.

I sagen er der ved ransagninger i Tyskland, Holbæk og Gentofte fundet en række effekter, som politiet bygger sin mistanke på. Blandt andet kilovis aluminiumspulver og svovlpulver samt en mobiltelefon ombygget til at virke som detonator.

Politiet har også fundet en pumpgun og en riffel med kikkertsigte samt ammunition og et Islamisk Stat-flag.

Sagen er delt i to: De seks, som blev fremstillet i retten mandag, hører til den del af sagen, som knytter sig til en adresse i Gentofte. De syv andre hører til den del af sagen, der er knyttet til to adresser i Holbæk.

I Holbæk-delen er to brødre fængslet. De er sagens omdrejningspunkt. Det er brødrene, som er sigtet for at planlægge et terroranslag. De øvrige i denne del af sagen er sigtet for at bistå brødrene.

De seks fra Gentofte-delen er sigtet for at have bistået samtlige sigtede fra Holbæk-delen. Hvordan det nærmere hænger sammen, er på grund af de lukkede døre i sagen uvist.

De lukkede døre betyder nemlig, at offentligheden ikke må få kendskab til de oplysninger, som politiets efterforskning har tilvejebragt, og som er blevet fremlagt i retten.

Efter retsmødet oplyste Kinna Eidem, at de seks er fængslet, fordi hun vurderer, at der er en såkaldt begrundet mistanke mod dem, og at det kan antages, at de på fri fod vil forstyrre politiets efterforskning.

Alle seks overvejer, om de vil kære afgørelsen om fængsling til Østre Landsret.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

  • Joachim Adrian

    Klimanørd

    Henter…

    #5: Tror du også, du redder klimaet, når du køber bæredygtigt tøj?