0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Vandet trak mere for disse to piger, end præsentationen i baggrunden - Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og DSU-formand Frederik Vad Nielsen, der præsenterede en klimaplan ved Silkeborgsøerne.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Utrolig meget snak, nu skal der handles: Mette Frederiksen og S lover at søsætte klimatiltag et år efter regeringsskifte

Skifter regeringsmagten, vil Socialdemokratiet igangsætte flere klimatiltag, så Danmark skruer op for tempoet.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Socialdemokratiet vil have, at Danmark skal være en grøn stormagt og lover derfor, at der inden for det første år af en ny regeringsperiode skal igangsættes en række tiltag, hvis rød blok kommer til magten.

Partiet fremlægger med en uge tilbage af folketingsvalgkampen onsdag en række forslag, der skal komme klimaet til gavn.

»Der er brug for nyt lederskab, hvor vi skruer tempoet op i den grønne omstilling, og det er vi villig til at tage på os. Men ord er ikke nok, så derfor kommer vi nu med en handlingsplan«, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på et pressemøde.

Foruden løftet foreslår partiet en grøn tillægsaftale til energiforliget, der blev indgået i juni 2018.

Udslip skal reduceres med 60 procent

Partiets delmål frem mod 2050 er, at udslippet af drivhusgasser skal reduceres med 60 procent i 2030.

»Som noget nyt forpligter vi os til at reducere drivhusgasserne med 60 procent i 2030. Det er et ambitiøst mål«, siger Mette Frederiksen.

Der er en række initiativer, hvoraf en del allerede er kendte, der skal bidrage til at nå målet. Det gælder en halv million elbiler, fem vindmølleparker, flere krav om energibesparelser, en jordreform i landbruget og en skovfond.

Som noget nyt vil Socialdemokratiet arbejde for en europæisk flyafgift, så luftfartsselskaber får incitament til at benytte energieffektive fly og mere bæredygtigt brændstof.

»Der er brugt utroligt meget tid på at snakke, nu vil vi gerne handle«, siger Mette Frederiksen.

Som noget andet nyt vil partiet forpligte detailhandlen til at mindske madspild. Der skal fastsættes mål for det i samarbejde med detailhandlen.

Grønt råderum til fx elbiler

Desuden vil partiet integrere miljø- og klimahensyn i de regnemodeller, som Finansministeriet bruger til at beregne økonomiske konsekvenser af politiske tiltag.

På pressemødet bliver Mette Frederiksen spurgt, om tiltagene vil være nok til at opfylde Paris-aftalen fra 2015, der er juridisk bindende.

»Paris-aftalen er for os det fundament, hvorpå vi står, når vi taler klima de kommende år«.

»Det er faktisk ideen med at vedtage en aftale med bindende mål. Det, der gør, at en klimalov bliver brugt til noget i forhold til klimakrisen, er bindende mål«, siger Mette Frederiksen.

En stor del af pengene er allerede fundet, bedyrer hun.

»I vores økonomiske politik har vi afsat en pose penge, der kan bruges til mange forskellige ting, herunder klima, siger hun og peger desuden på afgifter på plastikposer og plastikflasker med drikkevand«.

»Der er også et grønt råderum i den nuværende energiaftale, der kan bruges på eksempelvis elbiler«, siger Mette Frederiksen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…