Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Vandet trak mere for disse to piger, end præsentationen i baggrunden - Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og DSU-formand Frederik Vad Nielsen, der præsenterede en klimaplan ved Silkeborgsøerne.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Utrolig meget snak, nu skal der handles: Mette Frederiksen og S lover at søsætte klimatiltag et år efter regeringsskifte

Skifter regeringsmagten, vil Socialdemokratiet igangsætte flere klimatiltag, så Danmark skruer op for tempoet.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Socialdemokratiet vil have, at Danmark skal være en grøn stormagt og lover derfor, at der inden for det første år af en ny regeringsperiode skal igangsættes en række tiltag, hvis rød blok kommer til magten.

Partiet fremlægger med en uge tilbage af folketingsvalgkampen onsdag en række forslag, der skal komme klimaet til gavn.

»Der er brug for nyt lederskab, hvor vi skruer tempoet op i den grønne omstilling, og det er vi villig til at tage på os. Men ord er ikke nok, så derfor kommer vi nu med en handlingsplan«, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på et pressemøde.

Foruden løftet foreslår partiet en grøn tillægsaftale til energiforliget, der blev indgået i juni 2018.

Udslip skal reduceres med 60 procent

Partiets delmål frem mod 2050 er, at udslippet af drivhusgasser skal reduceres med 60 procent i 2030.

»Som noget nyt forpligter vi os til at reducere drivhusgasserne med 60 procent i 2030. Det er et ambitiøst mål«, siger Mette Frederiksen.

Der er en række initiativer, hvoraf en del allerede er kendte, der skal bidrage til at nå målet. Det gælder en halv million elbiler, fem vindmølleparker, flere krav om energibesparelser, en jordreform i landbruget og en skovfond.

Som noget nyt vil Socialdemokratiet arbejde for en europæisk flyafgift, så luftfartsselskaber får incitament til at benytte energieffektive fly og mere bæredygtigt brændstof.

»Der er brugt utroligt meget tid på at snakke, nu vil vi gerne handle«, siger Mette Frederiksen.

Som noget andet nyt vil partiet forpligte detailhandlen til at mindske madspild. Der skal fastsættes mål for det i samarbejde med detailhandlen.

Grønt råderum til fx elbiler

Desuden vil partiet integrere miljø- og klimahensyn i de regnemodeller, som Finansministeriet bruger til at beregne økonomiske konsekvenser af politiske tiltag.

På pressemødet bliver Mette Frederiksen spurgt, om tiltagene vil være nok til at opfylde Paris-aftalen fra 2015, der er juridisk bindende.

»Paris-aftalen er for os det fundament, hvorpå vi står, når vi taler klima de kommende år«.

»Det er faktisk ideen med at vedtage en aftale med bindende mål. Det, der gør, at en klimalov bliver brugt til noget i forhold til klimakrisen, er bindende mål«, siger Mette Frederiksen.

En stor del af pengene er allerede fundet, bedyrer hun.

»I vores økonomiske politik har vi afsat en pose penge, der kan bruges til mange forskellige ting, herunder klima, siger hun og peger desuden på afgifter på plastikposer og plastikflasker med drikkevand«.

»Der er også et grønt råderum i den nuværende energiaftale, der kan bruges på eksempelvis elbiler«, siger Mette Frederiksen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden