0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den lilla søjle gik amok: Radikale 8-dobler stemmetal i ghetto-område

Mobilisering i ghettoområder har fået mange muslimer op af stolen og ind i stemmeboksen. Rasmus Paludan har medvirket til at vække beboernes demokratiske engagement.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er brede smil på læberne i Radikale Venstres nye folketingsgruppe.

Partiet har fordoblet sit stemmetal og kan nu sætte sig på 16 af de 179 pladser i folketingssalen.

Ikke mindst i flere såkaldte ghettoområder har partiet oplevet en kæmpestor fremgang, og det skyldes blandt andet, at foreninger i Gellerupparken i Aarhus, Vollsmose i Odense og områder på Nørrebro har arbejdet under hele valgkampen for at mobilisere beboerne, der er fortrinsvist muslimske, til at stemme på Radikale Venstre eller Enhedslisten, skriver Jyllands-Posten.

»Vi kan på en måde sige tak til Rasmus Paludan og Stram Kurs, der har fået rigtig mange muslimer op af stolene og ud at stemme«, siger Chadi Ali Kayed, der er med i et valgudvalg i Gellerup, til Jyllands-Posten.

Radikale Venstre er gået frem med 29,1 procentpoint i Gellerup. På valgstedet Camp U i Vollsmose i Odense er de radikale gået fra 3,9 procent af stemmerne i 2015 til 33,6 procent i år - en 8-dobling.

Valgresultat for valgstedet Globus 1 i Gellerupparken (den stiplede linje er valgresultat for 2015):

Valgresultat for valgstedet Camp U i Vollsmose (den stiplede linje er valgresultat for 2015):

Populær formand

Facebookgruppen ’Muslimer til Stemmeboksene 2019’ med 25.398 medlemmer har tiltrukket mange politikeres opmærksomhed. Her har medlemmerne udvekslet holdninger, skrevet om partier og kandidater, som de skulle stemme på, og flere politikere har sendt live video til de mange tusinde medlemmer.

Morten Østergaard og partifællerne Sofie Carsten Nielsen og Zenia Stampe sendte live den 4. juni og ønskede dem alle en glædelig eid.

Radikale Venstre har det som en af dets mærkesager, at udlændingepolitikken skal have en ny retning, der ikke er domineret af Dansk Folkeparti. Morten Østergaard har adskillige talt i faste vendinger om, at det såkaldte paradigmeskifte skal rulles tilbage. Det er et krav, som partiet stiller til en ny regering, og Mette Frederiksen (S) spås et hårdt arbejde med at lande en aftale med de radikale under de regeringsforhandlinger, der begynder i dag.

Morten Østergaards personlige stemmetal er vokset markant. Ved det seneste valg i 2015 fik han 8006 personlige stemmer, og ved dette valgt har 17.687 vælgere sat deres kryds ved hans navn.

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.