Socialdemokraternes Mette Frederiksen er klar til at tvinge indvandrere til at sende deres småbørn i vuggestue. Arkivfoto.
Foto: MARTIN LEHMANN /POLFOTO

Socialdemokraternes Mette Frederiksen er klar til at tvinge indvandrere til at sende deres småbørn i vuggestue. Arkivfoto.

Politik

S vil tvinge indvandrerbørn i vuggestue

Socialdemokraterne vil tvinge indvandrerforældre med dårlige danskkundskaber til at sende deres etårige barn i vuggestue.

Politik

Socialdemokraterne er klar til at bruge kontroversielle midler for at bryde den negative sociale arv blandt børn med indvandrerbaggrund i udsatte boligområder.

I et nyt ghettoudspil vil partiet tvinge indvandrerforældre med dårlige danskkundskaber til at sende deres etårige barn i vuggestue, hvis myndighederne vurderer, at barnets forudsætninger for at lære dansk er i fare.

»Vi kan nå langt ad frivillighedens vej, men hvis det ikke lykkes, så skal man tvinge forældrene til at sende deres børn i vuggestue«, siger socialordfører Mette Frederiksen (S).

S afviser økonomisk straf De konservative har flere gange luftet muligheden for at straffe forældrene økonomisk, men det afviser Mette Frederiksen.

Hun mener, at myndighederne i yderste konsekvens kan blive nødt til at tvangsfjerne børnene fra hjemmet, hvis forældrene ikke makker ret.

»Jeg er helt på det rene med, at nogle vil sige, at det her er et indgreb i forældres ret til at træffe beslutninger om deres børn. Jeg er med på dilemmaerne, men det perspektiv, vi skal vægte som samfund, er barnets perspektiv. Det er vigtigere end forældrenes«, siger hun.

Minister enig i tankegangen

Socialdemokraterne har endnu ikke lagt sig fast på den endelige udformning af forslaget, men ifølge Frederiksen skal myndighederne træffe beslutningen om vuggestuetvang på baggrund af sundhedsplejerskens vurdering af barnets mulighed for at lære dansk i hjemmet.

Det skal ske, allerede når barnet er et år. Og meget tyder på, at Socialdemokraternes udspil kan blive politisk virkelighed.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) er enig i, at det er godt for børn med indvandrerbaggrund at komme i institution så hurtigt som muligt, hvis de skal blive fortrolige med dansk og dermed blive i stand til at komme videre i uddannelsessystemet.

Alligevel tvivler hun på tvang helt ned i vuggestuealderen.

»Jeg er enig i tankegangen, men jeg vil ikke gå ind i, hvordan det skal skrues sammen. Det ændrer ikke på, at jeg meget gerne vil tale videre med Socialdemokraterne om det her forslag«, siger Karen Jespersen.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce