Råd skal undersøge søskendesex

Det er grotesk at forhindre forelskede i at have sex, mener Enhedslisten.

Politik

»Den, der har samleje med sin broder eller søster, straffes med fængsel indtil 2 år«.

Straffelovens paragraf 210 er blevet omdrejningspunktet i en diskussion om blodskam, efter at det aarhusianske halvsøskendepar Niklas og Sofie stod frem i Information og fortalte om deres kærlighed og deres fem måneder gamle søn.

Sex mellem søskende er nemlig ulovligt i Danmark – et forbud, der blandt andet forklares med, at risikoen for, at barnet fødes med en genetisk defekt, er større, når forældrene er beslægtede.

Menneskets eget ansvar Men ingen kunne drømme om ved lov at forhindre rygere eller kvinder med Downs syndrom i at få børn, selv om det også kan medføre alvorlige sygdomme for barnet. Det mener Enhedslisten, der derfor ønsker området afkriminaliseret.»Det er ikke statens opgave at blande sig i, hvem der skal have børn med hvem. Det er menneskets eget ansvar. Jeg mener, det en grotesk og gammeldags tilgang til sex og familieformer«, siger retsordfører Pernille Skipper (EL).

Det er ikke statens opgave at blande sig i, hvem der skal have børn med hvem

Dog er der ifølge genetiske eksperter større risiko for en alvorlig medfødt sygdom for et barn født af helsøskende end af halvsøskende. For halvsøskende er risikoen for genetisk defekt hos barnet anslået 5-8 procent, mens risikoen for børn født af ubeslægtede forældre er godt det halve.

»Vi er ikke et øsamfund, hvor generation efter generation formerer sig med egen slægt, og ligesom med eksempelvis handikappede bør vi have tillid til, at folk selv træffer de rigtige beslutninger«, siger Skipper.

Savner logik
Juraprofessor ved Copenhagen Business School Vagn Greve har beskæftiget sig indgående med emnet. Ifølge Greve bør danske lovgivere skele til eksempelvis Spanien, Italien, Holland og Frankrig, hvor søskendesex har være afkriminaliseret i 200 år.

Ifølge professoren har ingen været i stand til at påvise skader på familiemønstret eller samfundet.

»Ingen har været i stand til at påvise nogen skader på familien og samfundet i de lande«, siger han til Information og tilføjer om proportionerne i forbuddet mod søskendesex:

Ingen har været i stand til at påvise nogen skader på familien og samfunde»I nyere tid har ingen villet kriminalisere, at folk med en genetisk defekt avler børn, selv om der er 50 procent risiko for, at defekten videreføres. Når man vil kriminalisere en stigning fra 5 til 8 procent – uden at ville kriminalisere en stigning på 50 procent – savner det logik«.

Klar til at kigge på loven

Det såkaldte Straffelovråd er ved at lægge sidste hånd på en betænkning om den del af straffeloven, der omhandler forbrydelser mod sædeligheden – herunder også spørgsmålet om blodskam. Rådet ønsker imidlertid ikke at kommentere spørgsmålet, før rapporten foreligger. I regeringen afviser Socialdemokraterne at ophæve forbuddet, mens SF, Enhedslisten og de radikale afventer rådets betænkning. »Lige nu er vi ikke stemt for at ophæve forbuddet, men hvis Straffelovrådet indstiller noget andet, ser vi selvfølgelig på det og de argumenter, der er. Det er klart«, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen. Også Venstre erklærer sig klar til at kigge på loven om blodskam.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel lød rubrikken: 'Enhedslisten vil gøre søskendesex lovligt'. Det var der ikke belæg for. Politiken.dk beklager.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce