Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Partistifter. Uffe Elbæk vil nu skifte tilværelsen som løsgænger ud med jobbet som partistifter med særlig fokus på grøn omstilling og iværksætteri.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uffe Elbæk om nyt parti: Vi er som de radikale. Bare mere rødt og iværksætter-agtigt

Elbæks nye parti skal være mere åbent og lødigt end de radikale, siger han.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketings-løsgænger og tidligere radikal kulturminister Uffe Elbæk vil atter være en del af et politisk parti.

Men denne gang går Uffe Elbæk helt egne veje og stifter sit eget Alternativet, som det nye parti kommer til at hedde. Et parti med et grønnere fokus.

Ambitionerne for Alternativet bliver præsenteret for pressen klokken 10.00. Men medievirksomheden Zetland har i de sidste to måneder fulgt Uffe Elbæk på nærmeste hold. Og i en ny journalistisk fortælling (single) løfter han en del af sløret for formålet med den nye politiske karriere.

Blandt andet hvorfor Alternativet er anderledes end hans tidligere politiske tilhørssted, de radikale.

»I Alternativet har folk en anden vækstforståelse, en anden økonomisk forståelse af en mere økologisk, cirkulær økonomi. De ord bliver slet ikke brugt hos de radikale. Der er heller ikke den samme form for social indignation i forhold til ulighed«, siger han i interviewet med Zetlands journalist.

»På en måde er Alternativet både mere rødt, mere solidarisk og mere iværksætter-agtigt på samme tid. Paradoksalt nok. Jeg synes, Alternativet er tættere på det, jeg synes er grundrødderne i Det Radikale Venstre. Bare i en ny tid«, lyder det endvidere fra Elbæk.

Større transparens og involvering Elbæk fortæller også, at Alternativet skal have en anden ledelses- og organisationakultur end de radikale.

»Forhåbentlig er der en langt større åbenhed, langt større transparens, langt større involvering, langt flere åbne spørgsmål, mere plads til tvivl, mere respekt og lødighed over for den kritiske position og for vores egen selvforståelse«, siger han.

Politiken ville gerne have talt med Uffe Elbæk, men han har først mulighed for at tale efter præsentationen af partiet, som kommer til at foregå på Christiansborg, hvor Elbæk stadig har sin daglige gang.

Ifølge Alternativets første pressemeddelelse vil partiprogrammet have et langt mere grønt fokus, og man vil derfor arbejde for en »seriøs bæredygtig omstilling af Danmark«.

Alle skal have vakt deres indre iværksætter

Det gælder uanset om det er erhvervs-, uddannelses- eller kulturpolitik. Og så vil Elbæk og Alternativet arbejde for at give iværksætterne en større stemme end i dag, hvor erhvervslivet i højere grad kommer til orde.

Netop iværksætteri har gennemsyret Uffe Elbæks politiske virke og erhvervskarriere, der for alvor begyndte, da han grundlagde Kaospiloterne i 1991 og var skolens rektor frem til 2006.

»Det er ikke bare de unge, der skal have vakt deres indre iværksætter. Det er os alle sammen«, udtaler Elbæk i pressemeddelelsen.

PORTRÆT

Elbæk fortæller i Zetland-interviewet, at han ikke har nogen ambitioner om at blive partiformand, men foretrækker en delt politisk ledelse i partiet. Han nævner Enhedslistens fladere ledelsesstruktur som et eksempel og siger, at han håber, at partiet kan »snakke sig frem til« at træffe vigtige politiske beslutninger.

Det er en initiativgruppe bestående af en række af Elbæks faste samarbejdspartnere, som sammen med Elbæk har taget initiativet til Alternativet. Blandt andre Josephine Fock, sekretariatschef i OAO (Offentligt Ansattes Organisationer) og Torsten Gejl, direktør for virksomheden OCN.

Stiftelsen af Alternativet kommer to og en halv måned efter, Uffe Elbæk havde meldt sig ud af Det Radikale Venstre.

I 2012 måtte Elbæk gå af som kulturminister efter beskyldninger om nepotisme i forbindelse med en række arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, AFUK, hvor hans mand var ansat.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden