Fødsel. Uffe Elbæks nye parti Alternativet ville pege på Helle Thorning som statsminister, hvis der var valg i morgen.
Foto: DRESLING JENS

Fødsel. Uffe Elbæks nye parti Alternativet ville pege på Helle Thorning som statsminister, hvis der var valg i morgen.

Politik

Elbæks parti ønsker politiske laboratorier og Thorning som statsminister

Men det nye parti Alternativet vil både være rødt og blåt og have en ny politisk kultur.

Politik

Det nystiftede parti Alternativet med den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk i spidsen peger på Helle Thorning-Schmidt som statsminister ved næste folketingsvalg.

Det oplyser partiet her til formiddag på et pressemøde på Christiansborg, hvor Uffe Elbæk og talsperson Josephine Fock har fremlagt Alternativets politiske ambitioner.

»Vi har både en højre- og venstre-dagsorden. Bæredygtighed er klart en venstreorienteret dagsorden, og iværksætteriet er som udgangspunkt en højreorienteret dagsorden. På den måde statser vi på at række hen over midten«, siger Josephine Fock og fortsætter:

»Men hvis jeg skulle svare på, hvem vi vil pege på som statsminister ved et fremtidigt folketingsvalg, så er der ingen tvivl om, at hvis vi kigger på den nuværende regering kontra den højreorienterede opposition, så har den nuværende regering trods alt en noget klarere holdning til en bæredygtig fremtid. Så vi ville pege på Helle Thorning«, siger hun.

Alternativet udfordrer alle Det nye parti Alternativets mål er at finde nye løsninger og svar på politiske udfordringer. De kalder sig et internationalt parti, som med egne ord går ind for en »seriøs omstilling af Danmark« og en større grad af entreprenørskab, og de vil ifølge Uffe Elbæk også være et alternativ til vores politiske kultur.

»Vi synes ikke, der er en tilstrækkelig stærk stemme, der sætter spørgsmålstegn ved vækstbegrebet og den måde, man tænker vækstpolitik på. Det samme kan man sige om en ny, politisk kultur - den måde, man tænker relation og samarbejde på«, lyder det fra den tidligere kulturminister.

»Vi håber, at der er andre, der har det på samme måde, som vi har haft det. Der er altid et alternativ at gøre tingene på«, siger Uffe Elbæk og betoner, at hvis Alternativet udforder alle, er der også potentiale til at samarbejde med alle.

Partiprogram skal vedtages på Folkemødet

Alternativet har allerede underrettet Valgnævnet under Økonomi- og Indenrigsministeriet om sin tilblivelse og skal nu i gang med at indsamle de 20.000 underskrifter, der skal til for at kunne stille op som parti ved næste folketingsvalg.

Når det kommer til partiprogrammet, har Alternativet bevidst valgt ikke at lægge det ud på nuværende tidspunkt. Det skal nemlig først vedtages dagen før næste års Folkemøde på Bornholm.

»Det, vi lægger frem i dag, er en politisk idé, en politisk ambition, en politisk retning. Vi glæder os til at diskutere med danskerne, om der er et ekko derude i det udspil, vi kommer med nu. Nogle er måske overraskede over, at vi ikke har den store partibibel stående på hylden, men det er altså helt bevidst«, fortæller Uffe Elbæk.

Under overskriften 'folkelige politiske laboratorier' er det meningen, at danskerne i samspil med kræfterne bag Alternativet skal mødes og diskutere, i hvilken retning partiet skal gå, og allerede i næste uge holder Alternativet sine første orienteringsmøder i landets store byer for at kickstarte meningsudvekslingen af de politiske standpunkter, der skal få partiet i Folketinget ved næste valg.

LÆS OGSÅ

Det er en initiativgruppe bestående af en række af Elbæks faste samarbejdspartnere, som sammen med eks-ministeren har taget initiativet til Alternativet. Blandt andre Josephine Fock, der er sekretariatschef i OAO (Offentligt Ansattes Organisationer), og Torsten Gejl, direktør for virksomheden OCN.

Stiftelsen af Alternativet kommer to og en halv måned efter, Uffe Elbæk meldte sig ud af Radikale Venstre.

Han trak sig som kulturminister i 2012 efter beskyldninger om nepotisme i forbindelse med en række arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, AFUK, hvor hans mand arbejdede.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden